Štrudlice sa smokvama mnogima su omiljeni slatkiš djetinjstva, a možete li zamisliti koliko su tek finije kada su domaće? Uz malo truda dobit ćete savršeno tijesto za keks i još bolje aromatično punjenje od smokava, meda, naranče i cimeta. Ovo je jedan od onih deserta kojeg je teško prestati jesti koliko je ukusan!
Potrebno vam je:
Za keks:
- 110g omekšalog maslaca
- 100g šećera
- 1 jaje
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
- korica od pola naranče
- 180 g glatkog brašna
- prstohvat cimeta
- pola žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
Za punjenje od smokve:
- 250g suhih smokava
- 120ml vode
- sok od pola naranče
- korica od pola naranče
- 1 žličica cimeta
- prstohvat soli
- 2 žlice meda
Postupak:
Za početak pripremite tijesto. U posudu stavite omekšali maslac i šećer pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu – otprilike tri minute.
Dodajte, zatim, jaje, vaniliju i koricu naranče pa miksajte dok se dobro ne sjedini i ne postane pjenasto – otprilike tri minute.
U drugoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke – brašno, cimet i sodu bikarbonu pa to prosijte u smjesu od maslaca, šećera i jaja. Miksajte minutu da se sjedini.
Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 1,5h. Dok se tijesto hladi, pripremite punjenje.
Sve sastojke za punjenje osim meda stavite u posudu i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta, odnosno, dok tekućina ne ispari.
Stavite tako kuhane smokve u posudu od blendera ili food procesora, dodajte med i miksajte dok ne dobijete gustoću paste. Punjenje prebacite u slastičarsku vrećicu za lakše nanošenje.
Pećnicu uključite na 180 stupnjeva, a posudu za pečenje obložite papriom za pečenje.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u dimenziju 25×35 cm. Pazite da rubovi budu ravni, pa ih poravnajte nožem. Tako razvaljano tijesto izrežite na tri trake 3x35cm.
Po sredini – po dužini trake nanesite smjesu od smokava. Bit će dovoljno 1 cm debljine tako da imate za sve tri trake. Sada zatvorite štrudlice tako da lijevu i desnu stranu trake dignete prema gore i zaljepite na vrhu.
Slažite štruce štrudlica u posudu za pečenje tako da strana gdje je spoj bude prema dolje. Pomozite si dugačkom spatulom ili nožem za prenošenje u posudu za pečenje.
Pecite 20-25 minuta, a onda pustite da se prohladi na posudi za pečenje. Izrežite u štrudlice debljine 5cm. Čuvajte u zatvorenoj posudi.
Recept nam donosi Ena Kokanović Nagy s bloga Slavonka. Još recepata potražite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Ena Kokanović Nagy