Sigurna sam da ste u nekom restoranu ili slastičarnici naišli na sirovu tortu i iznenadili se cijenom. Onda ste vjerojatno pomislili da je izrada previše komplicirana čim toliko košta. Danas vam donosim recept za savršenu (o, itekako stojim iza ovog epiteta!), čokoladnu tortu koja mirisom i okusom podsjeća na dobro poznate lješnjak kuglice. Želim vas motivirati na izradu ove sirove torte da vas uvjerim da je ultrajednostavna, a kad je jednom probate, radit ćete je stalno!
Sirova Fererro torta
Sastojci:
Za podlogu:
- 200 g lješnjaka
- 4 žlice otopljenog kokosovog ulja
- 4 žlice javorovog sirupa
- 1 žličica arome vanilije
- prstohvat soli
- 35 g kakao praha
Za kremu:
- 200 g indijskih oraščića
- 100 ml vode
- 60 g otopljenog kokosovog ulja
- Prstohvat soli
- 130 g sirupa od agave
- 2 žlice kakao praha
Priprema:
Podloga:
- Lješnjake tostirajte u pećnici da im pojačate okus (7-10 minuta na 170 stupnjeva), pazite da vam ne zagore! Pustite da se malo prohlade pa ih očistite od kore (ne treba potpuno).
- Lješnjake kratko sameljite u multipraktiku (ne predugo da se ne pretvore u maslac). Zatim dodajte sve ostale sastojke za podlogu i miksajte dok se ne sjedine.
- Smjesu utiskajte u kalup za tortu (možete koristiti mali za tortu kao na slici, ili veliki promjera 25 cm ako želite da vam torta bude niža, a možete u tom slučaju i poduplati sastojke za kremu) pa ostavite u hladnjaku dok pripremate kremu.
Krema:
- Indijske oraščiće bi bilo najbolje namočiti preko noći, no ako to niste stigli, samo ih prokuhajte u vodi 5-10 minuta da omekšaju, ocijedite i spremni su za upotrebu.
- U blenderu pomiješajte sve sastojke za kremu i blendajte do glatke teksture. Možda ćete morati zaustaviti blender nekoliko puta i promiješati kremu da se lakše sjedini. Ako vam je blender slabiji, slobodno dodajte još malo vode u kremu (ali ne previše jer se neće stisnuti onda). Probajte i dodajte još sirupa od agave ili kakao praha po želji.
- Prelijte kremu preko podloge i ostavite u hladnjaku nekoliko sati, a najbolje preko noći.
- Dekorirajte sjeckanim lješnjacima ili voćem po želji.
Recept nam donosi Bruna Vučak s bloga YumYum Paradise. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Bruna Vučak (YumYum Paradise)