Šarena, razigrana rolada podsjeća na dugu te se savršeno uklapa u dječje rođendane, proljetne piknike ili popodnevna druženja uz šalicu kave. Biskvit za izradu ove rolade je mekan i pjenast te ga koristim i čokoladnim i svijetlim verzijama. Za čokoladnu dio brašna zamijenim kakaom u prahu. Krema je nježna, mousse krema od mascarponea, no vi možete koristiti i neku drugu kremu po želji. Ja sam po kremi nadodala svježe maline, ali poslužit će bilo koje svježe voće.
Šarena rolada
Sastojci
- 6 jaja L veličine, odvojeno
- 150 g šećera (odvojeno na 100 g i 50 g)
- 100 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- narančasta jestiva boja
- žuta jestiva boja
- zelena jestiva boja
- plava jestiva boja
- ljubičasta jestiva boja
Mousse krema od mascarponea
- 350 g mascarponea
- 175 g vrhnja za šlag
- 105 g šećera u prahu
- 3 listića želatine ili 5 g mljevene želatine
- voda za namakanje želatine
DODATNO
- 50 g malina, svježe
Priprema
ZA BISKVIT
- Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje približnih dimenzija 38 x 26 cm. Dno obložite papirom za pečenje i namastite uljem u spreju ili tankim slojem maslaca.
- Žumanjke pjenasto stucite sa 100 g šećera i prstohvatom soli. Za ovaj korak će vam trebati 5 minuta. Neka se žumanjci uduplaju i posvijetle.
- Smjesi dodajte prosijano brašno pa sve kratko povežite.
- Od bjelanjaka i 50 g šećera napravite snijeg miksajući ih nekoliko minuta.
- Snijeg pomoću špatule nježno umiješajte u smjesu sa žumanjcima. Pomiješajte iz tri intervala. Prvo dodavanje može biti brže i intenzivnije, dok druga dva trebaju biti odrađena nježnim pokretima špatule.
- Odvojite 4 jedna dijela u zasebne posudite te svakom dodajte željenu boju. Prvo dodajte malo boje te po želji dodajte još. Uzmite u obzir da će biskvit pečenjem potamniti. Obojene smjese prebacite u slastičarske vrećice tako da svaka boja bude u svojoj vrećici. Napravite otvor od 1,5 cm.
- Istisnite prvu smjesu tako da istisne u koso jedan rub. Sada istisnite drugu crtu u boji do prve i tako dok ne dođete do kraja lima.
- Pecite 10 -13 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Pripremite čistu kuhinjsku krpu ili papir za pečenje (ja sam koristila papir za pečenje). Ako koristite krpu pospite je šećerom u prahu. Pazite da je cijela krpa ravnomjerno posuta.
- Pečeni biskvit oprezno okrenite na krpu ili papir za pečenje (koji ne treba posipati) odstranite papir za pečenje koji je zalijepljen za biskvit pa odmah zarolajte biskvit (rolate užu stranu) i ostavite da se ohladi.
MOUSSE KREMA
- Listiće želatine ili mljevenu želatinu namočite u hladnoj vodi. Odvojite malo vrhnja za šlag pa ga s listićima ili nabubrenom želatinom ugrijte na pari ili u mikrovalnoj.
- Vrhnje za šlag stucite u mekani šlag.
- Mascarpone i šećer u prahu mikserom povežite. Dodajte otopljenu želatinu. Sada umiješajte tučeno vrhnje. Kremu možete odmah koristiti.
- Biskvit lagano odmotajte. Premažite s kremom, posložite maline i lagano zarolajte.
- Spremite u hladnjak na sat vremena pa poslužite.
Recept nam donosi Nina Mrvica s bloga Bake me by Nina. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Nina Mrvica