Ima dana kada prolaze samo provjereni klasici. Danas je baš takav dan 🙂 Sacher torta je klasik koji je uvijek u modi. Pojam za eleganciju i jednostavnost, a svoj zvjezdani status održava već skoro 190 godina.
Ova torta potvrđuje kako neke od najboljih stvari u životu nastaju slučajno, ali je i odličan primjer kada je učenik nadmašio učitelja. Originalnu tortu osmislio je mladi kuharski “šegrt” Franz Sacher kada je zamijenio glavnog kuhara – torta je po njemu dobila ime i postala vjerojatno najslavnija torta na svijetu!
Sacher torta
Sastojci:
- 5 jaja
- 200 g tamne čokolade
- 150 g maslaca
- 120 g oštrog brašna
- 120 g šećera
- 1 žličica šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Domaći pekmez od marelica
Za glazuru:
- 200 g tamne čokolade
- 200 ml vrhnja za šlag
Priprema:
- Bjelanjke mikserom umutite do srednje čvrstoće, dodajte žličicu šećera u prahu i nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka.
- Čokoladu otopite i ostavite da se malo ohladi.
- Maslac i šećer mikserom miješajte dok se ne sjedine, dodajte 1 žličicu ekstrakta vanilije i otopljenu čokoladu, promiješajte pa zatim postupno dodajte 5 žumanjaka.
- U zdjelu sa smjesom za tortu sada ručno umiješajte 120 g prosijanog brašna, a zatim u 2-3 navrata dodajte i lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
- Smjesu izlijte u kalup promjera 20 cm I stavite u prethodno zagrijanu pećnicu.
- Pecite prvo 30 minuta na 160°C, zatim pojačajte temperature na 170-180°C i pecite još 20 minuta.
- Pečeni biskvit ostavite da se ohladi, zatim ga prerežite na dva dijela.
- Zagrijte pekmez od marelica i dodajte dvije žlice vode, premažite donji biskvit, preklopite drugim biskvitom pa premažite i njega i cijelu tortu.
- Napravite glazuru.
- Za glazuru zagrijte 200 ml vrhnja za šlag, maknte s vatre i dodajte 200 g nalomljene tamne čokolade, nakon 1 minute promješajte i ostavite da se malo ohladi i zgusne pa zatim glazuru prelijte po torti.
- Po želji, za dekoriranje torte otopite malo čokolade, stavite u slastičarsku vrećicu pa u sredini napišite “Sacher”, okolo iscrtajte krugove, pospite s nekoliko malo tostiranih listića od badema i na kraju dodajte još par malina ♥
Recept nam donosi Tatjana Pastuović Klaić s bloga COOKam i guštam. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Vigor Klaić