U najnovijoj epizodi JOURNAL x DVA SRCA I KUHAČA COOKING SHOWA fokus je na proljetnim mirisima i okusima. Kuhalo se nekoliko kreativnih, a istovremeno jednostavnih jela. Naš je gost bila influencerica Paula Sikirić koja je pokazala kako se u kuhinji izvrsno snalazi; osim zanimljivih recepata punih sezonskih namirnica, Paula se u kuhinji dobro zabavlja, pa će samim time i kuhanje po ovim receptima biti mala avantura. Jela osvajaju i okusom ali i izgledom, pa će tako biti pun pogodak na svakom stolu, bilo da ih pripremate za ukućane ili za goste.
S Paulom smo pripremali jela koja su lagana, ali u kojima od srca uživamo pa možemo reći da su kombinacija comfort fooda i pravog osvježenja.
U nastavku donosimo recepte, a kako smo pripremali jela pogledajte ovdje.
Recepti
Veloute od koromača s hrskavcem od sira
Sastojci:
- 2 veća koromača
- 1 manja cvjetača
- 2 manja poriluka
- 1 mladi češnjak
- 1 jaje
- 4 žlice Vindija vrhnja za šlag
- 2-3 šake naribanog Vindija Ovidur sira
- 4 žlice Vindija maslaca
Postupak
Trebat će vam 1 okrugli modl za kekse promjera oko 10 cm.
Poriluk narežite na kolutiće i pirjajte na 2 žlice maslaca 7 minuta. Postepeno dodajte mladi češnjak, narezani koromač i cvjetaču. Svo povrće pirjajte zajedno 10ak minuta, a zatim prelijte litrom vruće vode te pustite da zakipi na laganoj vatri.
Kad je juha proključala, smanjite vatru i kuhajte još desetak minuta. Pustite da se juha malo ohladi. Juhu prelijte u uspravni blender (ili usitnite sve štapnim mikserom) i blendajte dok ne dobijete potpuno kremastu teksturu. Krem juhu vratite u lonac na laganu vatru da još jednom proključa, a u međuvremenu umutite 1 žumanjak s vrhnjem za šlag. Tu smjesu dobro umiješajte u juhu i ugasite vatru. Dodajte još 2 žlice maslaca koji će juhi dati dodatni sjaj.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Naribajte sir. Na pladan za pečenje stavite papir za pečenje i modl za kekse. Unutar modla utisnite naribani sir pa maknite modl. Ponovite nekoliko puta, ovisno koliko porcija juhe servirate. Hrskavce pecite 5-7 min, odnosno dok se sir ne rastopi i ne dobije zlatno-smeđu boju.
Juhu servirajte toplu, a na vrh stavite 1 hrskavac od sira.
Poslužite uz Jeruzalem Ormož Chardonnay.
Kruh za sir
Sastojci
- 250 g oštrog bijelog brašna
- 250 g integralnog brašna
- 1 žličica soli
- 350 ml tople vode
- 1 žlica meda
- 40 g svježeg kvasca
- 2 žlice narezanog svježeg ružmarina
- 75 g suhih brusnica
- 75 g oraha
Postupak
U vodu umiješajte med i kvasac dok se ne rastope i pustite da malo odstoje. U međuvremenu, u posudu za miješanje stavite brašna i sol te dobro izmiješajte. Brašnu dodajte mješavinu kvasca i vode, te ružmarin, orahe i brusnice. Miješajte mikserom 5 minuta dok ne dobijete povezano, ali poprilično vlažno tijesto. Tijesto pokrijte krpom i pustite da odstoji 1 sat na toplome, dok mu se volumen ne udvostruči.
Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu te podijelite na 2 jednaka dijela. Izradite svaki komad tijesta u kuglu pa stavite na pladanj za pečenje, posipajte krupnom soli i pustite da odstoji još 20ak min. Za to vrijeme upalite pećnicu na 230 stupnjeva. Pecite 30-40 minuta, dok kruščići ne dobiju lijepu smeđu boju. Pričekajte da se dobro ohlade prije posluživanja.
Crostini
Domaći kruh za sir + Bovi Blue + grožđe + orasi
Na krišku kruha poslažite Bovi Blue sir, dodajte usitnjene orahe i prepolovljene bobice grožđa.
Poslužite uz Jeruzalem Ormož Sivi Pinot Zlatna linija.
Domaći kruh za sir + Orodur + jabuka + suhe marelice +
Na polovicu kriške kruha poslažite sir, a na drugu jabuku narezanu na tanke ploške (slobodno ju malo pokapajte limunom da ne oksidira). Dodajte narezane suhe marelice po sredini.
Poslužite uz Jeruzalem Ormož Sivi Pinot Zlatna linija.
Domaći kruh za sir + Caprodur + marelice sotirane na maslacu + pečeni lješnjaci
Marelice raspolovite pa narežite još na kriške i stavite na tavu na malo maslaca. Slobodno dodate i malo timijana i mrvicu soli koja će naglasiti okus marelica. Narežite kruh i sir. Na jednu polovicu kriške kruha stavite sir, a na drugu marelice. Posipajte s pečenim lješnjacima.
Poslužite uz Jeruzalem Ormož Sivi Pinot.
Domaći kruh za sir + Capro fresh + začinski maslac + lisnati celer + kruška
U Capro Fresh sir umiješajte omekšali začinski maslac. Usitnite lisnati celer (unutarnje mekše stabljike, one svijetlo zelene boje) i narežite krušku (slobodno ju malo pokapajte limunom da ne oksidira). NA krišku kruha namažite namaz od sira i maslaca, posipajte celerom i dodajte krušku.
Poslužite uz Jeruzalem Ormož Sivi Pinot.
Fondue od sira
Sastojci
- 1 režanj češnjaka
- 1 čaša suhog bijelog vina
- 1 šalica naribanog Vindija Bel Vi sira
- 1 šalica naribanog Vindija Trapist sira
- 1 šalica naribanog Vindija Bovidur sira
- 2 žlice gustina
- Sol, papar, muškatni oraščić
Postupak
Lonac u kojem ćete topiti sir natrljajte češnjakom. Dodajte vino i pustite na srednje laganoj vatri da proključa. U međuvremenu naribajte sireve, pomiješajte ih i posipajte s gustinom. Dodajte šaku po šaku u lonac s vinom, tako da pustite da se prethodno sir otopi. Kad se sav sir otopio, dodajte sol, papar i naribani muškatni oraščić, prema vlastitom ukusu.
Svakako prije pripremite kruh i povrće koje ćete umakati u fondue. Mi smo naš fondue poslužile s proteisnkim kruhim i kiselim krastavcima.
Ako imate, prebacite u posudu za fondue ispod koje ćete zapaliti svjećicu da se sir se stisne.
Poslužite uz suho svježe bijelo vino poput Jeruzalem Ormož Sauvignon & Sivi Pinot.
Tiramisu u čašama
Sastojci za 12 čaša:
- Barcaffe Classic Original mješavina mljevene kave
- 4 žlice ruma
- 250 gr šećera u prahu
- 6 jaja – odvojeni žutanjci i bjelanjci
- 500 gr Vindija Mascarpone sira
- piškote
- kakao prah
Postupak
Skuhajte kavu, natočite ju u širu zdjelicu, dodajte rum i pustite da odstoji.
Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. U žutanjke dodajte šećer i miksajte dok smjesa ne postane blijedo žuta i fluffy. Pomalo dodajte mascarpone i nježno ga umutite u smjesu sa žutanjcima. KAd ste dobro umutili mascarpone, pomalo dodajte snijeg od bjelanjaka – opet nježno da sačuvate prozračnost smjese.
Za svaku čašu vam treba cca 2 piškote. Piškotu umočite u kavu dok ne upije tekućine do pola. U čašu stavljajte pola piškote, žlicu kreme, pola piškote, žlicu kreme – pa posipajte kakaom. Istu proceduru ponovite još jednom, ali nemojte odmah posipati kakao. Kad ste iskoristili svu smjesu, čaše s tiramisuom stavite na hlađenje bar nekoliko sati. Prije serviranja posipajte ponovno s kakao prahom.
Poslužite uz Jeruzalem Ormož Traminac & Rumeni Muškat.
Sadržaj nastao u suradnji s:
Foto: Tatjana Bukvić
Video: Kadar 22
Produkcija: Alert Advertising