Često puta čujem kako bi ljudi voljeli isprobati biljnu prehranu, ali se nikako ne mogu sprijateljiti s činjenicom da se na takvoj prehrani ne jede sir. No, imam dobre vijesti! Itekako možemo i na biljnoj prehrani uživati u sirnim umacima i okusima pa vam stoga donosim ovaj genijalan recept za sirni umak koji možete koristiti kao umak za nacho chipseve ili u receptima poput Mac’n’Cheesea.
Sastojci:
Za umak:
- 400 g skuhanog i oguljenog krumpira
- 150 g skuhane i oguljene mrkve
- 130 g namočenih indijskih oraščića
- sok pola limuna
- 3 žlice prehrambenog kvasca*
- 2 žlice tapioka škroba**
- 2 čaše biljnog mlijeka (neka ne bude slatko – sojino se odlično slaže s ovim receptom)
- 1 čaša povrtnog temeljca
Dodatno:
- maslinovo ulje
- češnjak
Postupak:
- Za umak ubacite sve sastojke u blender i blendajte dok umak ne bude skroz gladak i svilenkast.
- Na sitno nasjeckajte češnjak – količinu odredite prema vlastitom ukusu.
- Zatim u dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje te kratko pirjajte češnjak.
- Ulijte umak u tavu te konstantno miješajte. Već nakon nekoliko trenutaka ćete primijetiti kako se umak počinje zgušnjavati. Škrob je u ovom receptu zapravo opcionalan, no upravo zbog njega dobivamo rastezljivu konzistenciju umaka koja podsjeća na sir.
* prehrambeni kvasac se može kupiti u dućanima zdrave prehrane te jelima daje sirasti okus.
** tapioka škrob možete zamijeniti običnim gustinom.
Recept nam donosi Marie Wasler. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Marie Wasler