Postoje neka jela koja su skoro bolja od originala i koja nastaju od ostataka koji se oplemenjuju odabranim dodacima. Dok se kod nas stari kruh koristi na druge načine, Englezi će ga pretvoriti u desert i tamo su ovakvi pudinzi tipični u svim slastičarnicama i kućanstvima.
Pojačane arome vanilije, naranče i limuna, uz dodatak nekog suhog voća, a sve zarobljeno u gustoj žutoj kremi… s ovim desertom će vam postati jasno kako stari kruh nije samo za krušne mrvice.
Sastojci:
- oko 400 g ostataka pince (ili nekog drugog slatkog kruha nalik na brioche – mliječna peciva, sredina kruha)
- 250 ml vrhnja za šlag
- 500 ml mlijeka
- 3 jaja
- 3 žlice šećera
- mahuna vanilije ili 1 bourbon vanilin šećer
- naribana korica limuna ili naranče
- šaka brusnica (usitnjenih i natopljenih u malo ruma)
- 100 g maslaca
Postupak:
Pincu ili neki drugi slatki kruh/mliječno pecivo izrežite na kockice i stavite u zdjelu. Uključite pećnicu na 180.
U dubljoj zdjeli dobro izmiješajte jaja te im dodajte mlijeko i vrhnje za šlag. Dodajte šećer, ribanu korice agruma, brusnice i sjemenke mahune vanilije ili vanilin šećer. Dobro promiješajte.
S malo više od polovice pripremljene smjese prelijte izrezane kockice kruha i ostavite da se natope. Ostatak smjese ostavite sa strane jer ćete nju dodavati u kalupe. U međuvremenu manje kalupe ili jedan veći premažite s malo maslaca.
Natopljenu pincu rasporedite po dnu kalupa (možete koristiti male kalupe ili jedan veliki), kockice nemojte utiskivati u kalup kako bi ostalo prostora koji će popuniti ostatak smjese koja će se pretvoriti u puding. Dodajte malo maslaca te još pince do vrha kalupa.
Ostatak smjese, onaj u kojem se nije namakala pinca, dolijte skoro do vrha. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, a na vrh svakog pripremljenog ‘pudinga’ dodajte komadiće maslaca.
Pecite u zagrijanoj pećnici dok se tekućina ne pretvori u puding i vrh lijepo ne potamni (oko 25 minuta – provjerite). Najbolje poslužite još mlako i po želji posipajte šećerom u prahu. Za potpuni užitak poslužite uz dodatak sladoleda.
Foto: Marija Laća