Iako naziv zvuči fensi, riječ je o kuhanim kruškama. Vrlo jednostavan desert koji će biti apsolutna zvijezda druženja (naravno da ih možete napraviti i za sebe 😉 ).
Crno vino sam aromatizirala začinima koje ja volim i podsjećaju na jesen i zimu – cimet, zvjezdasti anis, vanilija i tonka. Ne trebate stavljati sve ove začine, slobodno stavite one koje vi volite. Što se vina tiče, koristila sam teran, no, stavite vino koje volite i količinu šećera odredite ovisno o slatkoći vina.
Iako su kruške same po sebi odlične ovako kuhane i nije im potrebno ništa previše dodavati, ja sam ipak odlučila napraviti kremu od vanilije i zbilja je zaokružila cijelu priču.
Sastojci:
Sastojci za poširane kruške:
- 4 kruške (koristila sam Williams sorte)
- 3 šalice crnog vina
- 1/4 šalice kokosovog šećera (može i neki drugi po želji)
- 1 mahuna vanilije
- 2 štapića cimeta
- 2 zvjezdasta anisa
- malo ribane tonke
Sastojci za kremu od vanilije:
- 1 šalica indijskih oraščića
- 1+1/4 šalice zobenog mlijeka ili sojinog od vanilije
- 2 žlice javorovog sirupa
- sok pola limuna
- pasta iz mahune vanilije
Priprema:
- Mahunu vanilije prerezati po dužini i izvaditi središnjost nožem. Kasnije će nam ta pasta trebati za kremu.
- U uži, dublji lonac staviti vino te dodati šećer i začine. Zakuhati vino te dodati kruške koje ste pažljivo ogulili (no pustite peteljku). Ako kruške ne žele stajati uspravno, možete dno odrezati kako bi stajale.
- Kuhati otprilike 30 minuta poklopljeno na srednje jakoj vatri uz povremeno okretanje kruški da se sa svih strana pravilno skuhaju i upiju vino.
- Kada su kruške omekšale, pažljivo ih izvaditi u posudu sa strane, procijediti vino kroz sitno sito u drugu posudu za kuhanje te kuhati vino još 15ak minuta da se malo reducira. Njime kasnije možete preliti kruške.
- Za kremu je potrebno namočiti indijske oraščiće u vodu preko noći ili ih prokuhati dok ne omekšaju. Procijediti i staviti u blender s preostalim sastojcima i izmiksati dok ne dobijete kremu bez grudica.
- Kruške pustiti da se skroz ohlade prije serviranja, no možete ih servirati i još tople. Najbolje su kada još odstoje koji dan u hladnjaku prekrivene reduciranim vinom.
Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Doris Valković