Pita od oraha i sira je klasik koji se godinama radi u našoj obitelji. Prhka podloga, nadjev od oraha te krema od sira ovaj kolač čine omiljenim odabirom svima koji ga probaju.
Iako postoji bezbroj verzija pite od oraha i sira, ova mi je najviše priprasla srcu. Danas vam donosim recept iz mamine bilježnice.
Sastojci:
Za tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 4 žumanjka
- 200 g maslaca sobne temperature
- 65 g šećera
- 12 g praška za pecivo (jedna vrećica)
- prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za nadjev od oraha:
- 200 g mljevenih oraha
- 100 g šećera
- 100 ml mlakog mlijeka
- 1 žličica ruma, po želji
Za nadjev od sira:
- 500 g svježeg sira (ja koristim Z’bregov u gazi, možete i Zagrebački President)
- 150 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 4 bjelanjka
- prstohvat soli
Priprema:
Tijesto:
U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi izradite maslac i šećer, dodajte ekstrakt vanilije i žumanjke koje ste prethodno lagano umutili. U zasebnoj posudi pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Brašno dodajte smjesi s maslacem pa izradite tijesto.
Tijesto podijelite na dva dijela pa svaki omotajte prozirnom folijom. Spremite u hladnjak na pola sata.
Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup približnih dimenzija 30×20 cm. Na dno kalupa postavite papir za pečenje pa kalup s rubovima namastite. Polovicu tijesta razvaljajte na dimenzije kalupa pa ga postavite na dno.
Nadjev od oraha:
Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom, mlakim mlijekom i rumom. Smjesu ravnomjerno rasporedite po tijestu.
Nadjev od sira:
Mladi sir ocijedite od viška vode pa ga izradite mikserom sa šećerom i vanilijom. Bjelanjke s prstohvatom soli stucite u snijeg, pazite da snijeg ne bude previše čvrst kako bi ga lagano umiješali u sir. Pomoću špatule bjelanjke sjedinite sa sirom i šećerom. Nadjev ravnomjerno rasporedite po nadjevu od oraha. Poravnajte površinu pomoću špatule.
Naribano tijesto i pečenje:
Drugu polovicu tijesta izvadite iz hladnjaka pa je pomoću ribeža ravnomjerno naribajte po površini kolača.
Kolač pecite na 180 stupnjeva 40-45 minuta, odnosno dok vam površina ne poprimi lijepu rumenu boju. Ohladite i po želji pospite šećerom u prahu. Kolač potrošite unutar 5 dana.
Recept nam donosi Nina Mrvica s bloga Bake me by Nina. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Bake me by Nina