Jabuke su pravo jesensko voće, a pita od jabuka pravi jesenski desert, idealan za zasladiti se poslije nedjeljnog ručka. Recept za prhku pitu od jabuka, baš onakvu kakvu su radile naše mame i bake, s nama je podijelio Journalov gastro bloger Hungry Mile.
Malo što je vjesnik jeseni i vikenda kao pleh ovakve divote! Recept pronađite u nastavku i uživajte!
Sastojci:
Za tijesto:
- 400 g oštrog brašna
- 100 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 200 g maslaca
- 2 žumanjka
- prstohvat soli
- korica limuna
Za nadjev:
- 1 kg jabuka
- 1 vanili šećer
- šećera po želji
- cimet
- ako volite grožđice možete dodati i njih, samo ih prethodno namočite u rumu ili nekom likeru
Priprema:
- U dublju posudu stavite brašno, šećer, sol i prašak za pecivo. Dodajte hladan maslac narezan na kockice i koricu limuna pa umijesite tijesto. Trljajte prstima maslac u brašno dok ne dobijete smjesu nalik na krušne mrvice.
- Dodajte žumanjke pa zamijesite tijesto kompaktno – mekano tijesto. (Po potrebi dodajte 2 -3 žlice hladne vode.)
- Tijesto podijelite na dva jednaka dijela i svaki umotajte u prozirnu foliju. Jednu polovicu stavite u hladnjak, a drugu u zamrzivač na minimalno pola sata.
- U međuvremenu jabuke ogulite i naribajte, pa im dodajte šećere i cimet te promiješajte. (Možete dodati i malo soka od limuna i sad dodajte grožđice ako ih dodajete.)
- Upalite pećnicu da se grije na 180 stupnjeva. Lim dimenzija cca 20×30 cm premažite maslacem i lagano pobrašnite, višak brašna otresite.
- Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte prvu polovicu tijesta, prebacite je u lim, te ju utisnite i lagano izbodite vilicom. Premažite tijesto s malo bjelanjka i pecite oko 10 minuta dok tijesto lagano ne porumeni.
- Dok se donja kora peče izvadite tijesto iz zamrzivača i izribajte ga na papiru za pečenje ili većem tanjuru.
- Izvadite koru iz pećnice pa po njoj rasporedite pripremljene jabuke, rukama ih ocijedite od eventualnog viška tekućine. Zatim po jabukama rasporedite naribano tijesto.
- Vratite u pećnicu i pecite dok ne porumeni, oko 40 minuta. Ohladite i izrežite na kocke, po želji ih pospite šećerom u prahu.
Recept nam donosi Mile Butorac, odnosno Hungry Mile. Još odličnih recepata pronađite na njegovom blogu i Instagram profilu.
Foto: Marija Laća