Kao malena sam obožavala gledati baku kako mijesi uskrsne pogače. Te slike su mi i dalje jedne od najdražih uspomena iz djetinjstva. Starinska kužina, kredenca puna začina i aroma, stol prekriven brašnom i miris toplih peciva. Dalmatinske žene, među njima i moje bake, s posebnom su ljubavlju pripremale hranu, a recepte čuvale kao pravo malo blago koje se prenosilo s generacije na generaciju žena unutar obitelji.
Uskrs bez mirisa toplih uskrsnih pogača jednostavno nije potpun. Za njihovu izradu vam treba svega nekoliko sastojaka i pokoja aroma. Svakako nastojte staviti aromu ruže, to je ono što pogačama daje poseban okus. Ako volite mekane, pjenaste i mirisne pogače, ovaj recept će vas oduševiti.
Domaća uskrsna pogača (pinca)
Sastojci:
- 200 ml mlijeka
- 40 g svježeg kvasca ili 10 g suhog kvasca
- 50 g maslaca
- 50 g masti
- 80 g šećera
- 3 jaja L veličine
- 1 žličica arome vanilije
- 1 žličica arome ruže
- sok pola naranče
- 500 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- korica pola naranče
- korica jednog limuna
Dodatno:
- šećer za posipanje
Priprema:
Izrada tijesta:
- Mlijeko ugrijte na vatri da bude mlako. Stavite ga u posudu od električnog miksera ili običnu posudu pa mu dodajte kvasac i šećer. Ostavite 10 minuta da odstoji.
- Smjesi s mlijekom sada dodajte dva cijela jaja i jedan žumanjak, bjelanjak ostavite sa strane, s njim ćete premazati pogače.
- Dodajte sok pola naranče, aromu vanilije i ruže, te koricu naranče i limuna.
- Nastavkom za tijesto ili kuhačom krenite povezivati sastojke. Dodajte brašno i nastavite izrađivati tijesto.
- Kada se brašno povezalo, dodajte mast i maslac iz nekoliko puta miksajući cijelo vrijeme.
- Nastavite miksati dok vam se tijesto ne krene odvajati od posude i ne postane sjajno i glatko. Po potrebi dodajte još malo brašna.
- Tijesto prebacite u nauljenu posudu pa je prekrijte prozirnom folijom. Tijesto ostavite na toplom da se udvostruči, oko sat, sat i 30 minuta.
Oblikovanje i pečenje:
- Nakon što se udvostručilo, tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu, kratko ga premijesite te ga rezačem za tijesto podijelite na dva dijela.
- Od svakog dijela tijesta oblikujte kuglu. Kugle posložite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje radeći razmak kako bi vam pogače mogle nesmetano rasti.
- Pripremljene pogače prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu sat vremena.
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
- Nakon što su pogače odmorile sat vremena, premažite ih bjelanjkom pa ih zarežite kuhinjskim škarama u oblik slova X. Po želji pogače pospite komadićima šećera.
- Pecite ih 15 minuta pa smanjite pećnicu na 150 stupnjeva i nastavite peći još 15 minuta ili do željene boje.
- Pogače ohladite na rešetki za hlađenje.
Tips & tricks:
- Od ove doze možete napraviti i 4 manje pogače, tada smanjite vrijeme pečenja s 30 minuta na 20 – 22 minute ukupno.
- Ako nemate komadiće šećera, a htjeli bi ih posuti po pogači, možete ih napraviti sami. Uzmite 50 g šećera, polovicu šećera stavite u lonac s debljim dnom na srednje jaku vatru. U trenutku kada se šećer krene topiti, maknite ga s vatre i dodajte mu preostali šećer. Šećer promiješajte i prebacite u posudu. Možete ga odmah koristiti.
Dobar tek!
Tekst & foto: Bake me by Nina