Panforte je kolač talijanskog porijekla koji u doslovnom prijevodu znači “snažan kruh”, a odnosi se na začine i teksturu koju ovaj kolač ima. U originalnom receptu stavlja se šećer s medom, voćem, orašastim plodovima i brašnom. Priprema je vrlo jednostavna, a kolač je zasitan i dovoljan je mali komadić za energiju i mnoštvo okusa.
U mojoj varijanti koristila sam tostirane lješnjake, bademe, orahe, pistacije te suho voće (šljive, trešnje i datulje). Pripazite da suho voće nema dodanih šećera. Umjesto meda ide javorov sirup, a umjesto običnog šećera ide kokosov šećer. Dodala sam i malo ruma te začine poput cimeta, klinčića, vanilije i korice naranče i limuna. Vrlo slasni kolač, vjerujte mi! Slobodno se igrajte s drugim orašastim plodovima, suhim voćem i začinima. Također možete izostaviti rum, no zbilja daje poseban “šmek” 🙂
Panforte
Sastojci:
- 1/2 šalice tostiranih lješnjaka
- 1/2 šalice badema
- 1/4 šalice oraha
- 1/4 šalice pistacija (neslanih)
- 1/3 šalice suhih šljiva
- 1/3 šalice suhih trešanja
- 1/3 šalice datulja
- korica jednog limuna (organski uzgoj)
- korica jedne naranče (organski uzgoj)
- 2 žlice kakaa u prahu
- 1 žličica cimeta
- 1/4 žličice mljevenih klinčića
- 1/2 žličice vanilije u prahu
- 1/2 šalice integralnog pšeničnog brašna
- 1/4 šalice javorovog sirupa
- 1/4 šalice kokosovog šećera
- 1,5 žlice maslinovog ulja
- 1/4 šalice vrele vode
- 50 ml ruma
Priprema:
Nasjeckati orašaste plodove, ne previše sitno. Narezati suho voće. Sitnije od orašastih plodova.
U veliku posudu staviti narezane orašide i suho voće te dodati korice naranče i limuna, kakao, začine i brašno te promiješati.
U lončić zagrijati javorov sirup, kokosov šećer i ulje. Pustite da zaključa te dodajte vrelu vodu. Pripazite da vas ne pošprica. Pomiješati te preliti u posudu sa smjesom. Žustro promiješati i pripaziti da nema suhih dijelova. Dodati rum i još jednom pomiješati.
U nauljeni kalup promjera 20 cm prebaciti smjesu i mokrom žlicom ili mokrim rukama utisnuti u kalup.
Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 160 stupnjeva otprilike 25 minuta. Provjerite 5 minuta prije ako je već pečeno, a pečeno je kada se površina lagano stvrdnula, odnosno nije jako mekana u sredini.
Pečeni panforte izvaditi iz pećnice te pustiti da se ohladi u kalupu. Ohlađeni izvaditi iz kalupa i posipati brezinim šećerom u prahu ili kakaom. Držati u hladnjaku radi svježine i što manje ljepljivosti.
Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Foodoris