U našoj obitelji je mirisna, mekana i nadjevom puna orahnjača za Uskrs neizostavni dio blagdanskog stola. Maslačasto tijesto, aroma citrusa te poneki twist za članove obitelji koji ipak više preferiraju čokoladnije deserte i eto, s jednim kolačem je zadovoljeno više okusnih pupoljaka.
Probajte i mali twist s punjenjem od lješnjaka. Odlično paše, a i vole ga svi ljubitelji slatkog i čokoladnog.
Sastojci:
Tijesto:
(od navedene količine ispadnu dvije velike štruce)
- 400 g glatkog brašna
- 1 jaje i 2 žumanjka
- 1/2 kocke svježeg kvasca ili 1 suhi kvasac
- 1 žlica meda
- 2 dcl mlijeka
- 80 g šećera
- 100 g maslaca
- vanilija, ribana korica limuna ili naranče
- prstohvat soli
Priprema:
Kvasac i med prelite s malo toplog (ne vrućeg) mlijeka te pustite da naraste. U brašno dodajte kvasac, žumanjke, šećer, sol, naribanu koricu limuna, vaniliju te rastopljeni maslac i ostatak mlijeka.
Zamijesite kompaktno, ali mekano tijesto. Tijesto prekrijte i ostavite na toplom da se udvostruči. Za to vrijeme pripremite nadjev za punjenje.
Punjenje s orasima:
(količina je za 1 štrucu, ukoliko obje punite, udvostručite količinu)
- 200 g mljevenih oraha
- 50-80 g grožđica natopljenih u rumu ili soku pola cijeđene naranče
- 80 g šećera
- 1 dcl mlijeka
- cimet
- vanilin šećer
Mljevene orahe prelijte vrućim mlijekom i dodajte sve preostale sastojke, promiješajte i pustite da se prohladi.
Čokoladno punjenje s lješnjacima i kakaom:
(količina je za 1 štrucu, ukoliko obje punite, udvostručite količinu)
- 200 g mljevenih lješnjaka
- 1-1.5 pune žlice kakaa
- 4 žlice šećera ili 8-10 svježih datulja
- 1 dcl mlijeka
- vanilin šećer
- po želji možete dodati i kockice tamne čokolade
Mljevene lješnjake pomiješajte s kakaom i svim preostalim sastojcima te prelijte vrućim mlijekom, promiješajte i pustite da se prohladi. Kada se tijesto udvostručilo, premijesite i podijelite na dva dijela.
Svaki razvaljajte na 0.5cm debljine i premažite punjenjem po želji te zarolajte. Štruce složite na papir za pečenje, pokrijte i pustite 30 min da narastu.
Pećnicu ugrijte na 180°C. Prije pečenja orahnjaču i čokoladnu savijaču na vrhu probodite prstom na 3-4 mjesta te premažite maslacem. Pecite na 180°C otprilike 30-40 minuta. Pred kraj pečenja (zadnjih 5min) savijače premažite smjesom od 1 žumanjca, vanilin šećera i soka pola naranče te pecite jos par minuta. Pečene savijače pustite da se ohlade, pospite šećerom u prahu i uživajte.
Recept nam donosi Katarina Đozović s Instagram profila Kate Homecooking na kojemu možete pronaći još odličnih recepata.
Foto: Katarina Đozović