Inspirirana ljetom, morem, školjkama i ljetnim povjetarcem, ova sirova torta jednostavne je pripreme, a zadivit ćete goste ili vaše ukućane njezinim izgledom. Ako nemate kalupe za školjke, izostavite taj dio – i dalje će biti efektna s pješčanom plažom i uzburkanim plavim morem.
Glavni sastojak koji daje boju ovoj torti je “ocean blend” prah od Unicorn superfood, no ima nekoliko varijanti kojima možete zamijeniti ovaj prah: 1. plava spirulina, 2. prah plavog graška, 3. plava jestiva boja, 4. borovnice ili kupine (dati će više ljubičastu boju negoli plavu, no može i ta opcija). Jednu od ovih opcija sigurno možete pronaći u najbližoj trgovini i krenuti u izradu ove morem obojene slastice za koju ne trebate paliti pećnicu.
Ocean torta
Sastojci za podlogu:
- 1 šalica badema (ili bademovog brašna)
- 1/2 šalice datulja
- 2 žlice agavinog sirupa (može i javorov sirup)
Sastojci za kremu:
- 2 šalice indijskih oraščića
- 2/3 šalice kokosove kreme (kruti dio iz ohlađene konzerve kokosovog mlijeka)
- 1/3 šalice kokosovog jogurta (može i kokosove kreme)
- 1/3 šalice agavinog sirupa
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- sok jedne limete
- 2 + 1/2 žličice praha (blue ocean, spiruline, plavog graška) ili jestive boje prema uputama na pakiranju (ako koristite voće, količinu dodajete prema stupnju obojenosti)
- dodatno: 80 g (veganske) bijele čokolade, 2 žlice kokosovog ulja
Priprema:
- Indijske oraščiće namočiti preko noći u vodi ili kratko prokuhati dok ne omekšaju.
- Datulje namočiti u vrućoj vodi 15ak minuta. Procijediti i istisnuti tekućinu. Staviti u sjeckalicu / multipraktik bademe i izmiksati u sitno (ako koristite brašno preskočiti miksanje). Dodati ocijeđene datulje i sirup te izmiksati u smjesu koja se lijepi na pritisak rukom.
- U kalup promjera 19 cm (možete koristiti i manji) staviti papir za pečenje. Prebaciti smjesu za podlogu i ravnomjerno utisnuti.
- U blender staviti ocijeđene indijske oraščiće, kokosovu kremu, jogurt, sirup, vaniliju, sol i sok limete te izmiksati dok ne dobijete gustu kremu bez grudica. Odvojiti malo kreme (2-3 žlice) za kasnije ukrašavanje.
- Dodati 1 žličicu praha i izmiksati te preliti 1/3 kreme u kalup. U ostatak kreme dodati još 1/2 žličice praha i izmiksati te preliti još 1/3 kreme preko prve kreme. U preostali dio kreme dodati još 1 žličicu praha i izmiksati i preliti preko ostale kreme i poravnati. Vilicom raditi krugove po kremi kako bi stvorili efekt valova.
- Staviti u zamrzivač na pola sata, izvaditi i pažljivo dodati na jedan kraj bijelu kremu kao pješčanu obalu. Posipati brašnom od badema ili kokosom i staviti u zamrzivač na stiskanje minimalno četiri sata, najbolje preko noći.
- Ako imate kalupe na školjke, otopiti bijelu čokoladu na pari uz dodatak kokosovog ulja. Puniti kalupe, pustiti da se malo ohladi na sobnoj temperaturi, zatim staviti u hladnjak da se skroz stisnu. Ukrasiti prije serviranja.
Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Doris Valković