Nova godina kod kuće i fondue od sira

Nova godina kod kuće i fondue od sira

Nova godina kod kuće i fondue od sira

Fondue od sira, izuzetno popularan u Švicarskoj, jedno je od mojih od najdražih jela kada kuhamo nešto jednostavno za društvo, pripremamo tulum ili, aktualno, proslavu Nove godine, ako planirate ostati kod kuće.

Cijela ekipa može sudjelovati, sjeckati i pijuckati omiljeno vam piće.

Nova godina kod kuće i fondue od sira

Postoji zaista jako puno recepata, ali zapravo ono što je najvažnije je da kupite kvalitetan sir koje god on vrste bio. Osim sira potrebna vam je posebna posuda za fondue, ali ako je nemate možete improvizirati, koristite bilo koju keramičku posudu i grijače za stol na koje ćete kasnije staviti posudu kako bi fondue stalno bio pod odgovarajućom temperaturom i zadržao potrebnu konzistenciju.

Nova godina kod kuće i fondue od sira

Za piće smo isprobali kuhani gin, a recept smo pronašli upravo na Journal.hr! Wow! Obavezno probajte!

fondue-od-sira-8

Donosim dva različita recepta pa degustirajte koji vam je bolji i pogledajte video za djelić atmosfere…

Sastojci za moité moité fondue (4-6 osoba):

400 g gruyère sira (naribati)
400 g vacherin sira (naribati)
350 ml bijelog suhog vina
1 režanj luka
4 žlice krumpirovog brašna (škroba)
20 ml rakije
1 žlica cijeđenog limunovog soka
Prstohvat cayenne papra

Priprema:
Posudu za fondue (caquelon) dobro premažite lukom. Zatim dodajte vino, gruyère sir, brašno i limun te na laganoj vatri konstatno miješajte radeći osmice. Kada se smjesa ujednači dodajte vacherin sir te nastavite miješati u osmicama dok se sir ne otopi. Začinite s cayenne paprom i rakijom.

Nova godina kod kuće i fondue od sira

Sastojci za talijanski fondue (4 osobe):

300 g ementalera (naribati)
300 g gaude (naribati)
1 žlica kukuruznog škroba
1 crvena paprika (sitno nasjeckati)
1 mala limenka rajčica
1/8 l bijelog suhog vina
100 ml vrhnja za šlag
1 žličica maslaca
Sol i papar
Prstohvat origana

Nova godina kod kuće i fondue od sira

Priprema:
Osobno preferiram da umak od rajčica najprije smiksate u blenderu, ali nije obvezno. Prije nego krenete kuhati, pomiješajte oba sira.

Na laganoj vatri otopite maslac te dodajte papriku, pirjajte oko 1 minutu. Pojačajte vatru, dodajte vino te ga ostavite da se reducira na otprilike pola. Zatim dodajte rajčicu, ostavite da se kuha 2 minute. Na laganoj vatri, polako dodavajte mješavinu sireva, pazeći da vam ne zagori. Najprije dodajte koliko vam stane u šaku, miješajte u osmicama, kada se otopi nastavite dodavati jednaku količinu dok ne potrošite sav sir. Prava konzistencija je postignuta kada se sir u potpunosti otopi i nema više grudica. Na kraju dodajte začine, vrhnje i brašno. Miješajte u osmicama dok se smjesa ne ujednači.

Nova godina kod kuće i fondue od sira

Fondue poslužite uz baguette, kruške, cherry rajčice, grožđe, kuhanu mrkvu, papriku, kuhani krumpir itd.

Sve najljepše u novoj godini, samo veselo i hrabro!

Nova godina kod kuće i fondue od sira

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog.

Nova godina kod kuće i fondue od sira

Učitati još
Zatvori