Mousse torta od čokolade i jagoda idealan je desert za proljeće/ljeto. Pogotovo u sezoni jagoda kada su štandovi puni svježih mirisnih crvenih bobica.
Ova mousse torta sastoji se od klasične podloge s oreo keksima, finim kremastim slojevima od čokolade i jagoda i cijela je prelivena želeom od svježih jagoda.
Torta je jednostavna i bez pečenja te je idealna za tople dane kada ne želite paliti pećnicu. Idealna je za bilo koju prigodu, od raznih okupljanja i druženja s prijateljima do proslava rođendana. Možete je poslužiti i kao sladolednu tortu, samo je prije posluživanja stavite u zamrzivač na nekoliko sati.
Sastojci:
Podloga:
- 16 Oreo keksa
- 50 grama rastopljenog maslaca
Mousse od čokolade:
- 100 grama tamne čokolade
- 2 žlice vode (30 grama)
- 5 grama mljevene želatine
- 60 grama šećera
- 150 grama vrhnja za šlag, hladnog, razdijeljenog na dva dijela
- 100 grama mascarpone sira
Mousse od jagoda:
- 250 grama jagoda
- 2 žlice vode (30 grama)
- 5 grama mljevene želatine
- 80 grama šećera
- 150 grama vrhnja za šlag, hladnog
- 100 grama mascarpone sira
- 1 žličica soka od limuna
Žele:
- 200 grama jagoda
- 50 grama šećera
- 10 grama želatine
- 80 grama vode
Priprema:
Podloga:
- Kalup za torte promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.
- Oreo kekse sameljite i dodajte mi rastopljeni maslac, dobro promiješajte. Smjesu prebacite u pripremljeni kalup i dobro utisnite, koristeći ravno dno čaše. Stavite u hladnjak.
Mousse od čokolade:
- U manjem loncu dodajte želatinu i vodu i pustite da nabubri oko 10 minuta.
- Čokoladu rastopite na pari.
- Želatini dodajte 50 grama vrhnja za šlag i 60 grama šećera i zagrijavajte dok se šećer ne rastopi, ali nemojte dopustiti da smjesa zavrije. Dobivenu smjesu dodajte rastopljenoj čokoladi i ostavite da se lagano ohladi.
- Ostatak vrhnja za šlag (100 g) miksajte mikserom dok ne dobijete meki šlag, dodajte mascarpone sir i izmiksajte u čvrstu kremu. Kremi dodajte smjesu s čokoladom i špatulom dobro izmiješajte.
- Dobiveni mousse izlijte preko podloge od keksa i površinu poravnajte špatulom.
Mousse od jagoda:
- Želatinu rastopite u vodi i pustite da odstoji 10 minuta.
- Jagode sitno nasjeckajte, stavite ih u manji lonac s 80 grama šećera i 1 žličicom limunovog soka i zagrijavajte na laganoj vatri sve dok se šećer ne rastopi i jagode počnu puštati vodu. Jagode gnječite žlicom ili drobilicom za krumpir i kuhajte na laganoj vatri oko 4 minuta dok se jagode većinom ne raspadnu. Maknite s vatre i dodajte rastopljenu želatinu. Dobro promiješajte da se želatina u potpunosti rastopi.
- Dobivenu smjesu procijedite kroz sitno cjedilo, stišćući žlicom da istisnete svu pulpu, a ostanu vam samo koštice.
- Vrhnje za šlag miksajte mikserom dok ne dobijete meki šlag, dodajte mascarpone sir i izmiksajte u čvrstu kremu. Kremi dodajte smjesu od jagoda i špatulom dobro izmiješajte.
- Mousse od jagoda izlijte preko moussa od čokolade, poravnajte površinu i sve stavite u hladnjak dok radite žele.
Žele od jagoda:
- Želatinu rastopite u vodi i ostavite da nabubri oko 10 minuta.
- Jagode sitno nasjeckajte, stavite ih u manji lonac s 50 grama šećera i zagrijavajte na laganoj vatri sve dok se šećer ne rastopi i jagode počnu puštati vodu. Jagode gnječite žlicom ili drobilicom za krumpir i kuhajte na laganoj vatri oko 4 minuta dok se jagode većinom ne raspadnu. Maknite s vatre i dodajte rastopljenu želatinu. Dobro promiješajte da se želatina u potpunosti rastopi.
- Dobivenu smjesu procijedite kroz sitno cjedilo, stišćući žlicom da istisnete svu pulpu, a ostanu vam samo koštice.
- Žele pustite da se lagano ohladi i prelijte preko torte i spremite u hladnjak na najmanje 6 sati, najbolje preko noći.
- Prije posluživanja maknite obruč od kalupa i ukrasite po želji.
Savjeti:
- Da bi kalup lakše odvojili, stavite tortu u zamrzivač na otprilike 1 sat. Ako bi vam torta pucala dok odvajate kalup, tankim nožem prijeđite između kalupa i torte da tortu odvojite od stijenke kalupa.
- Za veći kalup onaj od 24 cm (23 cm unutarnje dimenzije), pomnožite sve sastojke s 1.4.
Recept nam donosi Mihaela Kozarić Šebrek s bloga Bite It Quick. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Mihaela Kozarić Šebrek