Kad pomislimo na Pavlovu, odmah je asociramo s ljetom i bobičastim voćem. No, zašto bi Pavlova trebala biti rezervirana samo za ljeto, ako je možemo prilagoditi zimskim uvjetima i voćem kojeg imamo u toj sezoni?
Ovaj recept je inspirian sa zobenom kašom koju radim s istim ovakvim kruškama pa sam ih htjela spojiti s nekim novim kombinacijama okusa u obliku deserta. Mislim da sam našla odličnu kombinaciju s ovom kokosovom kremom s vanilijom i tonkom. Nadam se da ćete se složiti!
Meringue s kremom od kokosovog mlijeka i karmeliziranim kruškama
Sastojci za meringu:
- 4 bjelanjka
- 1 žličica limunovog soka
- prstohvat soli
- 160g smeđeg šećera od šećerne trske (ili običnog kristal šećera)
- 24g gustina
- 1 žličica alkoholnog octa
Postupak:
Na papir za pečenje nacrtati 8 krugova promjera 7 cm.
Bjelanjke s prstohvatom soli i limunovim sokom miksati u snijeg, kad utrostruči volumen dodavati šećer. Miksati do mekih vrhova.
Smanjiti brzinu miksera pa umiješati ocat i gustin. Miksati još nekoliko minuta dok smjesa ne očvrsti.
Kad ste gotovi, na papir za pečenje žlicom stavljajte meringue i oblikujte ih u krug te sa žlicom malo izdubite sredinu kako biste kasnije imate mjesta za kremu. Peći na 110°C u pećnici s upaljenim ventilatorom oko sat vremena.
Dok se meringe hlade, pripremite kremu.
Sastojci za kremu:
- 3/4 konzerve kokosovog mlijeka s visokim postotkom kokosa (barem 70%)
- Pola žličice ekstrakta vanilije
- Pola naribane tonke
Postupak:
Posudu u kojoj ćete miksati kokosovo mlijeko najprije ohladite u hladnjaku zajedno s konzervom kokosovog mlijeka (možete i preko noći). Kad vam se to ohladilo, izmiksajte kokosovo mlijeko i dodajte vaniliju i naribanu tonku.
Kad se meringa ohladi, dodajte kokosovu kremu pa krenite pripremati kruške.
Sastojci za karmelizirane kruške:
- 2 do 3 kruške s korom (ne premekane)
- 1 žličica kokosovog ulja
- 1 žlica kokosovog šećera (rasporediti po kruškama)
Postupak:
Zagrijte tavicu s kokosovim uljem, stavite prvo pola žlice kokosovog šećera pa dodajte narezane kruške kojima ste ostavili koru. Prvo ih pecite s jedne strane pa nakon 3 minute posipajte po njima drugu polovicu žlice šećera i okrenite ih. Pecite ih i s druge strane sve dok ne poprime boju i dok se ne karmeliziraju.
Stavite ih na tanjur da se malo ohlade pa ih onda dodajte na vaše meringue s kremom.
Kolač mora stajati u hladnjaku barem 3 sata prije posluživanja da se otpusti. Posipajte s listićima badema ili rezanim blaširanim bademima.
Recept nam donosi Janja Benić s bloga Janjolinka. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Janjolinka