S dolaskom proljeća, Pavlova je nas česti desert kojeg svi vole i koji jako brzo nestane. Odličan je u svim kombinacijama, lagan je za napraviti, a i super je za iskoristiti bjelanjake koji vam ostanu posebno u vrijeme uskrsnih blagdana.
Mini verzija Pavlove je zgodna jer svatko ima svoj mali prhki zalogajčić punjen kremom i šarenim voćem, a možete se poigrati i napraviti ih u različitim kombinacijama.
Mini verzija Pavlove
Sastojci i priprema:
- 3 bjelanjka sobne temperature
- 150 g šećera u prahu
- 1 žličica gustina
- malo soli, vanilije, limuna
Miksati bjelanjke uz postepeno dodavanje šećera. Miksati dok smjesa ne postane kompaktna i dok se ne dobiju čvrsti ‘vrhovi’ pri podizanju iste. Pred kraj dodati i sve preostale sastojke te ih samo kratko umješati.
Na pek papir stavljati po 1-2 žlice smjese te ju oblikovati u gnjezdo tako da se sa žlicom napravi mala udubina u sredini. Ukoliko želite, možete smjesu istiskivati i kroz slastičarsku vrećicu kako bi dobili pravilnije oblike.
Pavlove sušiti 45-60 min na 130°C. Ostaviti da se malo odmore i ohlade te ih napuniti nadjevom po želji. Najčešće punjenje je slatko vrhnje i bobičasto voće. Jedna odlična osvježavajuća proljetna kombinacija za punjenje je:
- 200g mascarponea
- 2-3 žlice meda
- 1 cijeđeni limun
- malo mlijeka po izboru ako vam je smjesa pregusta
Sve sastojke dobro izmiješajte te napunite gnjezda. Stavite žlicu osvježavajućeg pekmeza – ja sam koristila od manga i limete, ali odlično ide i pekmez od malina, jagoda ili nekog drugog citrusnog voća. Ukrasite borovnicama i mentom i uživajte!
Napomena: Ukoliko želite da gnjezda budu prhka i hrskava, punjenje stavljajte tek neposredno prije posluživanja.
Recept nam donosi Katarina Đozović s Instagram profila Kate Homecooking na kojemu možete pronaći još odličnih recepata.
Foto: Katarina Đozović