

Ova poznata francuska slastica dobila je ime zbog slojevitosti lisnatog tijesta (1000 listića). U originalu, to je kolač koji se sastoji od tri sloja lisnatog tijesta i slastičarske kreme. Voće samo može “popraviti” ovaj itekako fini kolač.
Sastojci:
za 10 kolačića
Sastojci za kremu:
- 5 žumanjaka
- 60 g gustina
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 6 dl punomasnog mlijeka
- 120 g maslaca
Sastojci za kore:
- 500 g lisnatog tijesta
- šećer u prahu

Priprema:
1. Krema
Žumanjke, gustin, šećer i vanilin šećer umutiti s 1 dl hladnog mlijeka, preostalo mlijeko zakuhati. Prokuhano mlijeko lagano ulijevati u smjesu sa žumanjcima uz stalno miješanje te kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta.
Smjesu staviti u drugu posudu, pokriti prozirnom folijom (staviti ju direktno na kremu) i hladiti nekoliko sati. Hladnu kremu umutiti mikserom te dodati umućeni maslac i nastaviti mutiti.
Ako želite rjeđu i kremastiju kremu, tada dodajte 1 dl umućenog slatkog vrhnja.
2. Kore
Lisnato tijesto tanko razviti na masnom papiru i narezati na jednake pravokutnike (6 cm x 9 cm). Posuti šećerom u prahu, pokriti masnim papirom i pekačem kako se tijesto ne bi diglo.
Peći u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva oko 12 minuta (provjeriti nakon 10 minuta). Kad tijesto dobije lijepu boju, ukloniti pekač i papir za pečenje i ostaviti nekoliko minuta da se šećer karamelizira.
3. Slaganje kolača
Listiće lisnatog tijesta nadjenuti kremom te kolač ukrasiti voćem.

Recept nam donosi Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Mirjana Šmit