Od slatkoga slađe: Mille feuille s malinama i borovnicama

Od slatkoga slađe: Mille feuille s
malinama i borovnicama

Ova poznata francuska slastica dobila je ime zbog slojevitosti lisnatog tijesta (1000 listića). U originalu, to je kolač koji se sastoji od tri sloja lisnatog tijesta i slastičarske kreme. Voće samo može “popraviti” ovaj itekako fini kolač.

Sastojci:

za 10 kolačića

Sastojci za kremu:

  • 5 žumanjaka
  • 60 g gustina
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 6 dl punomasnog mlijeka
  • 120 g maslaca

Sastojci za kore:

  • 500 g lisnatog tijesta
  • šećer u prahu

Priprema:

1. Krema

Žumanjke, gustin, šećer i vanilin šećer umutiti s 1 dl hladnog mlijeka, preostalo mlijeko zakuhati. Prokuhano mlijeko lagano ulijevati u smjesu sa žumanjcima uz stalno miješanje te kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta.

Smjesu staviti u drugu posudu, pokriti prozirnom folijom (staviti ju direktno na kremu) i hladiti nekoliko sati. Hladnu kremu umutiti mikserom te dodati umućeni maslac i nastaviti mutiti.

Ako želite rjeđu i kremastiju kremu, tada dodajte 1 dl umućenog slatkog vrhnja.

2. Kore

Lisnato tijesto tanko razviti na masnom papiru i narezati na jednake pravokutnike (6 cm x 9 cm). Posuti šećerom u prahu, pokriti masnim papirom i pekačem kako se tijesto ne bi diglo.

Peći u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva oko 12 minuta (provjeriti nakon 10 minuta). Kad tijesto dobije lijepu boju, ukloniti pekač i papir za pečenje i ostaviti nekoliko minuta da se šećer karamelizira.

3. Slaganje kolača

Listiće lisnatog tijesta nadjenuti kremom te kolač ukrasiti voćem.

Recept nam donosi Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Mirjana Šmit

Učitati još
Zatvori