Ove kekse ćete zavoljeti na prvu! Nekoliko je razloga za to: jednostavni su za napraviti, prilagodljivi su što se sastojaka tiče, poprilično su zdravi (za kekse) i najvažnije od svega, prefini su! A s hladnim, maglovitim jutrima volimo imati fini keks pri ruci, da se zasladimo uz šalicu kave ili čaja.
Ove mekane kekse možete pripremiti i u varijanti s maslacem od badema (i bademima) ili drugim orašastim maslacem po želji – onim koji imate pri ruci ili najviše volite. Ako koristite gušći maslac od orašastih plodova, morat ćete malo prilagoditi količine ulja i brašna – smjesa ne smije biti previše kompaktna, već mekša, podatna za oblikovanje. Brašno također možete zamijeniti s nekim drugim (pa i glutenskim, ako vam gluten ne smeta) i opet ćete dobiti jedan jako ukusan keks.
Uživajte!
Mekani keksi s kremom od lješnjaka i komadićima lješnjaka
Vrijeme pripreme: 5-10 minuta
Vrijeme pečenja: 10 minuta
Sastojci:
(10 keksa promjera 7-8cm; vegan, bez glutena)
- ½ šalice (115 g) tekućeg maslaca od lješnjaka
- ¼ šalice (75 g) rižinog sirupa
- 2 žlice blagog maslinovog ulja
- prstohvat soli
- 1 šalica (130 g) zobenog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 60 g tostiranih lješnjaka
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 170 C.
- Pomiješajte maslac od lješnjaka s prstohvatom soli, rižinim sirupom i uljem.
- U drugoj posudi posebno pomiješajte brašno i prašak za pecivo.
- Prethodno tostirane lješnjake usitnite nožem.
- Umiješajte mokru smjesu u suhu, dodajte sjeckane lješnjake i ostavite da smjesa odstoji par minuta dok se pećnica dobro ne zagrije.
- Pleh obložite papirom za pečenje, kekse oblikujte rukama (i malo spljoštite) pa ih stavite peći na 170 C, oko 10 minuta (keksi će početi jako mirisati i lagano tamniti, ali ih ne smijete prepeći).
- Kad se ispeku, bit će mekani na dodir, pa ih ostavite da se ohlade prije nego ih poslužite.
Recept nam donosi Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Iva Savić