Duh Božića nemoguće je osjetiti bez kolača i slastica koji blagdanski stol čine toliko privlačnim. Kad našim domovima zavladaju mirisi cimeta, vanilije, klinčića, citrusa i čokolade, odmah nam je nekako toplije oko srca.
Božićnih kolača, keksića i kolačića ima pregršt. Jedan od najpopularnijih, koji se uvijek nađu na našem blagdanskom stolu, su medenjaci. Jednostavni su za pripremu, a odlično prijaju uz šalicu čaja ili mlijeka. Možete ih napraviti u raznim oblicima i ukrasiti božićnim motivima – sve ovisi o vama i vašoj mašti.
Naša gastro blogerica Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe u nastavku donosi svoj recept za medenjake koji su ukrašeni bademom. Njihovom mirisu i okusu nećete moći odoljeti!
Medenjaci
Sastojci za medenjake:
- 2 jaja
- 120 g maslaca
- 100 g šećera
- 380 g glatkog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 1 žlica začina za medenjake
- 100 g mljevenih badema
- ribana korica limuna
- 120 g meda
Sastojci za ukrašavanje:
- 50 – 100 g oguljenih badema ili oraha
Priprema:
Jaja, šećer i maslac umutiti mikserom te dodati ostale sastojke.
Umijesiti tijesto (ako je smjesa malo rjeđa, staviti je u hladnjak na 30 minuta) i oblikovati kuglice veličine manjeg oraha.
Kuglice slagati na masni papir i na svaku utisnuti badem ili orah. Medenjake peći 10 – 12 min u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
Količina je dovoljna za 60 medenjaka.
*Recept nam donosi Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Mirjana Šmit