Uživanje u vikendu nije potpuno bez laganih, prozračnih i beskrajno ukusnih delicija. U samom vrhu omiljenih proljetnih i ljetnih namirnica bez dvojbe su maline koje su nezaobilazan dodatak kolačima, tortama i sladoledima.
Ovih smo ih dana primijetile po štandovima i jako im se razveselile! Ovo slatko i sočno, a tako zdravo voće svakoj kombinaciji daje profinjenost i bogatstvo okusa. Osim što ih volimo jesti netom oprane, maline su jedan od omiljenih dodataka raznim tortama i kolačima.
Gastro blogerica Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe podijelila je s nama 4 svoja recepta u kojima su glavne zvijezde upravo maline! Vjerujemo da ćete među njima pronaći svog favorita i zasladiti si vikend!
Malinaste palačinke
Sastojci:
Sastojci za sok od malina:
- 350 g svježih ili smrznutih malina
- 2 dl vode
Sastojci za palačinke:
(oko 15 palačinki promjera 21 cm)
- 120 g glatkog brašna
- 120 g oštrog brašna
- prstohvat soli
- 1 žlica šećera
- 2 jaja
- 1 dl mineralne vode
- oko 3,5 dl mlijeka
- nekoliko kapi ekstrakta od maline ili crvene boje za kolače
- sok od maline
Sastojci za kremu:
- 150 g bijele čokolade
- 500 g sira mascarponea
- 1 žličica arome vanilije
- 2 dl vrhnja za šlag
Sastojci za ukrašavanje:
- bijela čokolada
- svježe maline
Priprema:
- Za sok od malina: Maline preliti vodom i prokuhati. Usitniti u blenderu te procijediti i ohladiti.
- Za palačinke: Prosijano brašno, sol i šećer umiješati, dodati pjenjačom umućene tekuće sastojke i jaja te umiješati da nema grudica. Dodati sok od maline i nekoliko kapi ekstrakta maline ili boje za kolače. Pokriti i ostaviti 10 minuta. Palačinke peći na tavi premazanoj uljem, s obje strane na laganoj vatri.
- Za kremu: Čokoladu otopiti na pari, malo ohladiti i umiješati u sir. Ohladiti. Dodati aromu vanilije i vrhnje za šlag te umutiti mikserom.
- Palačinke nadjenuti kremom i uviti. Poslužiti ukrašene otopljenom čokoladom i svježim malinama.
Savjet:
Palačinke od voća ili povrća raditi malo deblje i peći na laganoj vatri. Smjesa stajanjem postaje gušća, po potrebi razrijediti mlijekom.
Tart od malina
Sastojci:
Sastojci za podlogu:
- 120 g lješnjaka
- 250 g mljevenog keksa
- 150 g paste od datulja
- 50 g otopljenog maslaca
- oko 1 dl mlijeka
Sastojci za kremu:
- 200 – 300 g malina
- 4 žlice vode
- 3 listića želatine
- 2,5 dl mliječnog vrhnja za šlag
- 100 g bijele čokolade
- 1,5 dl jogurta
Priprema:
- Za podlogu: Lješnjake usitniti u multipraktiku te dodati ostale sastojke i mutiti. Mlijeka dodati toliko da se dobije ljepljiva smjesa koja se lako može oblikovati, slično kao smjesi za kuglice. Smjesu utisnuti u kalup za tart veličine 24 cm i držati u hladnjaku dok se priprema krema.
- Za kremu: Smrznute maline prokuhati s vodom, usitniti u blenderu te procijediti. Želatinu preliti vodom (oko 1 dl). Vrhnje za šlag grijati, dodati čokoladu i topiti. Pred kraj dodati ocijeđenu želatinu i grijati dok se ne dobije krema bez grudica.
- Kremi dodati jogurt i sok od maline, umiješati pjenjačom te smjesu uliti u kalup.
- Čuvati u hladnjaku nekoliko sati, ukrasiti voćem i poslužiti.
Sirova torta s malinama
Sastojci:
Sastojci za podlogu:
(promjer 20 cm)
- 150 g badema
- 150 g očišćenih datulja
- 50 g kokosovog brašna (ribani kokos)
- 1 žličica vanilije
- 2 žlice kokosovog ulja (otopiti)
Sastojci za kremu:
- 300 g indijskih oraščića
- sok od 1 limuna
- 50 g kokosovog brašna (ribani kokos)
- 7 žlica meda (ili 4 žlice šećera u prahu)
- 1 žličica arome vanilije
- 80 g kokosovog ulja (otopiti)
Dodaci kremama:
- ½ dl bademovog mlijeka
- 1 žličica arome vanilije
- 150 g smrznutih malina
Priprema:
- Indijske oraščiće preliti vodom i ostaviti najmanje 5 sati (najbolje preko noći).
- Za podlogu: Stijenke kalupa obložiti acetatnom folijom. Navedene sastojke staviti i multipraktik i samljeti. Smjesu utisnuti u kalup.
- Za kremu: Namočene indijske oraščiće ocijediti, isprati te usitniti u multipaktiku. Dodati navedene sastojke usitniti i smjesu podijeliti na dva dijela.
- U prvi dio umiješati ½ dl bademovog mlijeka i aromu vanilije te kremu uliti u kalup. Tortu staviti u zamrzivač na 30 minuta. U drugi dio kreme dodati maline i usitniti u mulipraktiku. Kremu uliti u kalup i čuvati u zamrzivaču.
- Tortu izvaditi iz zamrzivača 2 sata prije posluživanja. Ukrasiti malinama i rezanim kokosom te poslužiti.
Kapri torta
Sastojci:
Sastojci za biskvit:
- 10 bjelanjaka
- 80 g šećera
- 20 g brašna
- 80 g mljevenih lješnjaka
- 80 g mljevenih oraha
- 50 g ribane čokolade
Sastojci za kremu:
- 10 žumanjaka
- 80 g šećera
- 5 dl mlijeka
- 40 g gustina
- 100 g maslaca
- 1 dl vrhnja za šlag
- 1 žličica arome vanilije
Sastojci za žele:
- 1 kg smrznutih malina
- 1 dl vode
- 100 g šećera
- 50 g gustina
Sastojci za glazuru:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 1,5 dl vrhnja za kuhanje
Priprema:
- Za biskvit: Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, postupno dodavati šećer. U čvrst snijeg pjenjačom umiješati navedene sastojke. Smjesu uliti u pekač obložen masnim papirom (40 cm x 34 cm) i peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 15 minuta. Hladan biskvit prerezati kako bi dobili dvije kore veličine 20 cm x 34 cm.
- Za kremu: Žumanjke, šećer, gustin i ½ dl hladnog mlijeka mutiti mikserom, preostalo mlijeko zakuhati. Vruće mlijeko lagano ulijevati u smjesu sa žumanjcima uz stalno miješanje te kremu vratiti u lonac i kuhati nekoliko minuta. Ohladiti. U hladnu kremu umutiti izrađeni maslac, tučeno vrhnje i aromu vanilije.
- Za žele: Maline i vodu kuhati nekoliko minuta, usitniti u blenderu i procijediti. U procijeđeni sok dodati šećer i gustin (najprije u gustin dodati malo soka da se ne stvore grudice) te kuhati nekoliko minuta. Malo ohladiti. Mlakim želeom premazati obje kore i ohladiti.
- Prvu koru sa želeom premazati kremom, staviti drugu koru te kolač premazati kremom. Ohladiti. Hladan kolač preliti čokoladnom glazurom.
- Za glazuru: Na laganoj vatri topiti čokoladu i vrhnje za kuhanje, malo ohladiti i preliti kolač.
Recepte nam donosi Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Mirjana Šmit