Linzeri su mi jedni od dražih božićnih keksića, ako ne i najdraži! Vrlo su jednostavni za izradu, a obožavam kako cijeli stan miriše dok su u pećnici!
Postoje brojne varijante recepata za linzere, a ja vam danas donosim svoju, malo zdraviju verziju s pirovim brašnom i smeđim šećerom 🙂
Sastojci:
Za tijesto:
- 300g pirovog brašna
- 50g mljevenih badema
- 70g smeđeg šećera
- korica limuna
- 170g omekšalog maslaca
- 3 žlice bademovog mlijeka
Za ljepljenje i dekoraciju:
- 100g marmelade po želji (marelica, šipak, kupina…)
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za tijesto u jednoj posudi. Prvo rukama razmrvite tijesto, a potom ga mijesite dok ne bude glatko. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite ga u hladnjaku na sat vremena.
Tijesto razvaljajte pa izrezujte krugove uz pomoć kalupa (ili čaše), potom unutar svakog drugog kruga izrežite zvjezdicu/srce. Pecite kekse na 180 stupnjeva cca 12-15 minuta.
Kekse koji će ići kao poklopac pospite šećerom u prahu dok su još vrući (kako bi se šećer bolje uhvatio, a i kako biste izbjegli šećer po marmeladi na kraju). Na donje polovice namažite marmeladu i poklopite s keksom kojeg ste posuli šećerom u prahu.
Savjeti:
- Umjesto mljevenih badema možete koristiti i orahe.
- U smjesu slobodno dodajte i malo soka limuna (ili naranče), te vanilin šećer ili mahunu vanilije za dodatnu aromu.
- Umjesto bademovog mlijeka možete koristiti i obično.
Recept nam donosi Bruna Vučak s bloga YumYum Paradise. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Bruna Vučak