Cimet, jabuke, pekan orasi, smeđi šećer, karamela… sve su to okusi koje povezujemo s jeseni, a ovaj kuglof pravi je primjer jesenskog deserta. Sočan i aromatičan, a preliven karamelom, jednostavno neodoljiv.
Odlično paše uz čaj ili kavu, a može i za doručak u čašu mlijeka.
Sastojci:
Kuglof:
- 180 grama maslaca, sobne temperature
- 180 grama krem sira, sobne temperature
- 200 grama smeđeg šećera, svijetli muscovado
- 50 grama šećera
- 3 velika jaja, sobne temperature
- 1 žličica ekstrakta/arome vanilije
- 280 grama glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo (5 grama)
- 1 žličica sode bikarbone (4 grama)
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice soli (2 grama)
- 1 velika jabuka, oguljena i nasjeckana na komadiće
- 100 grama pekan oraha (ili oraha), sjeckanih
Karamel:
- 200 grama šećera
- 90 grama maslaca izrezanog na komade
- 120 grama vrhnja za šlag, s mliječnom masti, sobne temperature
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol zajedno izmiješajte u većoj zdjeli. Stavite sa strane.
Električnim mikserom miksajte maslac i krem sir na srednje jakoj brzini dok ne postane kremasto, oko 2 minute, dodajte šećere i miksajte još dodatnih 2-3 minute. Pomoću špatule sastružite rubove zdjele, ako vam se maslac zalijepio. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro izmiksajte nakon svakog dodavanja, i ekstrakt vanilije i miksajte još oko 1 minute.
Odvojite mali dio suhih sastojaka (2-3 žlice) i pomiješajte sa sjeckanim jabukama. Ostatak suhih sastojaka mikserom na najsporijoj brzini umiješajte u smjesu s maslacem i krem sirom, dok se sve ne sjedini, ali pazite da ne izmiksate prejako. Špatulom umiješajte jabuke i sjeckane pekan orahe.
Dobro namastite i pobrašnite kalup za kuglof (moj je bio 25 cm, u njega stane 2.5 L tekućine). Ulijte smjesu u pripremljeni kalup za kuglof. Pecite oko 50-55 minuta (ovisno o vašoj pećnici, možda i duže) ili dok štapić za ražnjić umetnut u sredinu ne izađe čist. Ako vrh kuglofa prejako tamni, pokrijte ga aluminijskom folijom.
Ohladite kolač 10-ak minuta u kalupu, okrenite, izvadite iz kalupa i prebacite na stalak za hlađenje da se potpuno ohladi.
Za karamel, zagrijavajte šećer u srednje velikom loncu, uz stalno miješanje kuhačom. Šećer će se prvo zgrudati, ali s vremenom će se potpuno rastopiti. Nakon što se šećer potpuno rastopi, odmah dodajte maslac i umutite dok se ne sjedini. Budite oprezni jer će smjesa naglo početi kipjeti i stvorit će se mjehurići. Karamelu miješajte dok se maslac potpuno ne rastopi. Polako ulijte vrhnje za šlag i miješajte dok se potpuno ne sjedini. Ostavite da smjesa vrije oko 1 minute. Ohladite 5 minuta, a zatim prelijte preko ohlađenog kuglofa.
Savjeti:
- Za najbolje rezultate provjerite jesu li vaši sastojci na sobnoj temperaturi prije nego što započnete pečenje.
- Nisu sve pećnice iste. Prilagodite vrijeme pečenja prema vašoj pećnici. Predlažem da počnete s provjerom od 45 minuta i svakih 5 minuta nakon toga, dok drveni štapić umetnut u sredinu kolača ne izađe čist.
- Ja sam koristila velik kalup za kuglof 25 cm, volumena 2.5 litara, ako koristite manji od 24 cm (2 litre volumen), pazite da ga ne prenapunite. Napunite ga smjesom između 2/3 i 3/4 punog kalupa.
- Savjeti za kuglof: Pomoću kuhinjskog kista temeljito namažite kalup za kuglof s omekšanim maslacem/margarinom/biljnom masti, pripazite da maslac utrljate u sve pukotine i ne zaboravite na središnju cijev. Stavite malo brašna, držite ga nad sudoperom i naginjite kalup kružnim pokretima kako biste brašno ravnomjerno rasporedili. Možda ćete morati dodati nekoliko žlica brašna dok sve potpuno ne pobrašnite. Istresite višak brašna.
- Kalup za kuglof namastite i pobrašnite točno prije nego u njega stavite pripremljenu smjesu!
- Umjesto da smjesu ulijevate u kalup, koristite žlicu, tako ćete osigurati da vam smjesa ravnomjerno oblaže kalup. Nakon što je sva smjesa u kalupu, snažno udarite kalup 2-3 puta u radnu ploču/stol da ispustimo mjehuriće zraka.
- Ako vam se na pečenom kuglofu stvori kupola i jedan dio malo ispuca (a to je normalno), čim ga izvadite iz pećnice, koristeći čistu kuhinjsku krpu, nježno pritisnite taj dio kolača da ga poravnate. Često mi se dogodi da zaboravim to učiniti odmah, pa jednostavno nožem za kruh odrežem tu kupolu, jer volim da mi kuglof ravno leži – nemojte se zamarati ovim, ako vam to nije bitno!
- Kolač ostavite na sobnoj temperaturi u kalupu otprilike 10 minuta nakon što izvadite iz pećnice, a zatim još 5 minuta kada ga okrenete naopako. U većini slučajeva nakon toga, kuglof bi sam trebao otpustiti i iskliznuti iz kalupa.
Recept nam donosi Mihaela Kozarić Šebrek s bloga Bite It Quick. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Bite It Quick