

Bundeva je namirnica koja me svakom sezonom sve više oduševljava! Jesen je tek počela, a ja sam se već poigrala s preko 15 slatkih i slanih recepata s bundevom. Jedan od njih je i ovaj kuglof koji vam danas donosim.
Nema straha da će kolač imati “okus po bundevi”, ona mu samo daje sočnost i dozu slatkoće, a za okus su zaslužni čokolada, mandarina i začin za medenjake 🙂
Sastojci:
- 200 ml ulja
- 300 g smeđeg šećera
- 3 jaja
- 400 g pirea od bundeve
- 150 g kiselog vrhnja
- Sok 1 mandarine
- 2 žličice arome vanilije
- 300 g pirovog bijelog brašna
- 10 g praška za pecivo
- Prstohvat soli
- Korica 1 mandarine
- 1 žlica cimeta
- 1 žlica začina za medenjake
- 100 g tamne čokolade

Priprema:
Jaja kratko miksajte sa šećerom i uljem dok se ne sjedini. Dodajte pire od bundeve, vrhnje, vaniliju i sok mandarine pa opet kratko izmiksajte.
Posebno pomiješajte suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, sol, koricu mandarine i cimet) pa ih postepeno dodajite mokrim sastojcima.
Čokoladu otopite na pari. Smjesu s bundevom podijelite na 2 dijela pa u jedan umiješajte otopljenu čokoladu, a u drugi začin za medenjake.
Kalup za kuglof namastite i pobrašnite pa slažite slojeve narančaste i čokoladne kreme. Pecite oko 1h na 180 stupnjeva. Napravite test čačkalicom nakon 45 minuta.
Pustite da se malo ohladi pa izvadite iz kalupa i po želji pospite šećerom u prahu ili napravite glazuru od šećera u prahu i slatkog vrhnja.

Savjeti:
- Možete koristiti kokosovo ili suncokretovo ulje.
- Kiselo vrhnje možete zamijeniti grčkim ili tekućim jogurtom, ili (biljnim) mlijekom.
- Uz pirovo brašno možete koristiti i zobeno (200 g zobeno: 100 g pirovo).
Recept nam donosi Bruna Vučak s bloga YumYum Paradise. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Bruna Vučak