Kombinacija aromatičnog rogača i sočnih jabuka je nepogrešivo fina i ne čudi zato da za ovaj kolač postoje brojni recepti u najraznijim varijantama. No, nekoliko je super stvari kod ovog recepta: prvo, za njega trebate nekoliko osnovnih namirnica i dvije posude (i jedan manji okrugli kalup za pečenje); drugo, trebat će vam samo desetak minuta za pripremu; i na kraju, pogodan je za alergičare budući da u njemu nema glutena, jaja ni mlijeka.
Ako volite slatki doručak, ovaj kolač, s vrlo malo dodanog šećera, bit će odličan izbor, a uz samo malo dekoracije moći ćete ga staviti i na svečani blagdanski stol.
Kolač od rogača i jabuka
(vegan i bez glutena)
Priprema: 10 minuta
Vrijeme pečenja: 40min
Ukupno vrijeme: 50 min
Sastojci:
- 3 manje jabuke (400g)
- 70 g kokosovog šećera (ako volite slađe kolače, stavite 100g šećera)
- 1 žličica cimeta
- 100g heljdinog brašna (za blaži okus brašno napravite sami tako da sameljete heljdu u zrnu)
- 50g rogača
- 2 velike žlice (30g) mljevenih lanenih sjemenki (brašna)
- 70g mljevenih oraha
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 60ml biljnog mlijeka po izboru
Za čokoladni preljev:
- 60ml biljnog mlijeka
- 1 žličica kokosovog ulja
- 100g tamne čokolade po izboru (minimalno 65% kakao dijelova)
Za dekoraciju (opcionalno):
- rogač u prahu i sušene jabuke
Priprema:
1. Pećnicu ugrijte na 170 C.
2. Kalup za kolač (koristila sam okrugli kalup promjera 18cm) dobro premažite s kokosovim uljem pa pospite s rižinim brašnom (alternativno možete kalup obložiti s papirom za pečenje).
3. Naribajte jabuke (s korom), pa im dodajte šećer i cimet i promiješajte pa pustite da odstoji dok pripremite ostatak sastojaka.
4. U drugoj posudi pomiješajte heljdino brašno, rogač, laneno brašno, mljevene orahe, prašak za pecivo i sol.
5. Pomiješajte suhe sastojke s jabukama (pod3.) i dodajte biljno mlijeko pa lagano promiješajte s kuhačom (špatulom). Smjesa će biti gusta i ljepljiva.
6. Smjesu prebacite u kalup, poravnajte i stavite peći na 170 C, oko 40min (provjerite s čačkalicom – mora izaći van suha).
7. Za čokoladni preljev: zagrijte mlijeko u lončiću do vrenja. Ugasite, pa čokoladu natrganu na komade ubacite u mlijeko, dodajte ulje i pustite da tako odstoji 8 minuta. Dobro i žustro promiješajte dok ne dobijete glatki umak pa prelijte preko kolača.
8. Po želji kolač posipajte s rogačem u prahu i ukrasite sa sušenim jabukama.
Recept nam donosi Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Iva Savić