Iskoristite sezonu cirtusa i pregršt dostupnih domaćih naranči za ovaj neobičan, ali preukusan kolač. Sočan je, priprema ne može biti jednostavnija i možete ga napraviti kad se gosti najavljuju last-minute. Za pripremu ne trebate puno vremena niti posebne uređaje, a gotov je za sat vremena.
Sastojci:
- 225 g palente
- 40 g bijelog brašna
- Prstohvat soli
- 170g šećera
- 80 ml maslinovog ulja
- 125g biljnog jogurta
- 185 ml biljnog mlijeka
- 1 žlica arome od vanilije
- Naribana kora od jedne naranče
- Opcionalno: žličica cimeta, 1/2 žličice kardamoma
- 1 1/2 žličica prška za pecivo
- 1/2 žličica sode bikarbone
- Opcionalno: Jedna naračna narezana na tanke kolutiće
Glazura:
- 160g šećera u prahu
- 4-5 žlica soka od crvene naranče
Postupak:
- Prvo dobro pomiješamo sve sastojke OSIM praška za pecivo i sode bikarbone u jednoj zdjelici i pustimo da odstoji 30 minuta. U međuvremenu zagrijemo pećnicu na 180 stupnjeva.
- Nakon 30 minuta, pomiješamo sodu bikarbonu i prašak za pecivo sa smjesom.
- Dobro namastimo kalup za kolače i na dnu posložimo kolutiće od naranče. Smjesu za kolač polijemo preko kolutića.
- Kolač pečemo 30-40 minuta. Provjerite je li kolač pečen: zabodite drveni štapić ili čačkalicu u kolač. Ako se na štapiću nisu zadržali dijelići tijesta, tada je kolač pečen.
- Pustimo da se ohladi u potpunosti.
- Pomiješamo sastojke za glazuru, to je također opcionalno. Ako želite zdraviju varijantu, kolač će biti dovoljno sočan i bez glazure. Namažite glazuru preko kolača i spreman je za posluživanje.
Recept nam donosi Marie Wasler. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Marie Wasler