Ukoliko ste ljubitelj citrusnih deserata, onda je ovaj kolač od limuna kao stvoren za vas. Sočna i nježna tekstura doslovno se topi u ustima, a svaki zalogaj prožet je osvježavajućom aromom limuna.
Idealan kolač za proljeće, ali i bilo koje doba godine kada se zaželite osvježavajućih deserata.
Sastojci:
- 75 grama svježeg cijeđenog soka od limuna
- sitno naribana korica 1 limuna
- 3 velika jaja, sobne temperature
- 200 grama šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 75 grama ulja
- 75 grama rastopljenog maslaca, malo ohlađeni
- 100 grama kiselog vrhnje, 25% m.m., sobne temperature
- 220 grama glatkog brašna
- ½ žličice praška za pecivo, 3 grama
- ½ žličice sode bikarbone, 2 grama
- prstohvat soli
Za glazuru:
- 120 grama šećera u prahu
- 3-4 žlica limunovog soka
Postupak:
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a rešetku stavite na donju trećinu pećnice.
- Kalup za kruh, dimenzija 22×12 cm (pogledati pod savjete za druge dimenzije, kolač se može peći i u kalupu za kuglof) namastite i obložite papirom za pečenjem kako bi lakše izvadili kolač van.
- Jaja, šećer i vaniliju izmiksajte dok ne dobijete pjenastu i svijetlu smjesu.
- Dodajte ulje, rastopljeni maslac, kiselo vrhnje, sok i koricu limuna i miksajte dok vam se sastojci ne sjedine.
- U zasebnoj zdjeli pjenjačom izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol te špatulom umijesite u mokre sastojke, tek toliko da se sve poveže, tj. da nemate vidljivih tragova brašna. Nemojte previše miješati.
- Pecite oko 50-60 minuta, ovisno o vašoj pećnici, testirajte štapićem za ražnjiće. Kolač će puknuti na vrhu po sredini i to je ok, malo rustikalnog štiha.
- Nakon otprilike 30 minuta pečenja, pokrijte alu folijom da vam vrh kolača previše ne potamni.
- Izvadite van i pustite da se kratko ohladi u kalupu te ga zatim izvadite i stavite na rešetku da se ohladi u potpunosti.
- Za glazuru, pomiješajte šećer i sok od limuna dok ne dobijete glatku smjesu te žlicom prelijte preko ohlađenog kolača.
Savjeti:
- Budući da ja koristim duguljaste kalupe američkih brendova, koji su u standardu otprilike 22×12 cm, količinu sastojka možete prilagoditi nekom našem standardu pekača 25×10 cm (unutarnje dimenzije). Za taj kalup sve sastojke pomnožite s 1.4 (ako dobijete količinu npr. 105 grama, zaokružite na 100 grama itd, a što se tiče jaja, za veći kalup potrebno je 4 jaja). Kolač možete peći i u kalupu za kuglof dimenzija 22 cm (u volumenu otprilike 2 litre), a sastojke također pomnožite s 1.4 (ako pečete kao kuglof, dobro namastite i pobrašnite svaki dio kalupa da vam kolač ne bi zapeo i to TOČNO PRIJE nego izlijte smjesu u njega). Za sve ostale dimenzije kalupa, preporučam kalkulator sastojaka: https://keikos-cake.com/panconversion.html . Imajte na umu da su ispravne dimenzije kalupa one unutarnje, a ne vanjske.
- Najbolji su sastojci sobne temperature, tako da sve izvadite van barem 30 minuta prije.
- Ako nemate domaće nešpricane ili bio/organske limune, limune dobro operite s vrućom vodom i istrljajte sodom bikarbonom.
- Nakon otprilike 30 minuta pečenja, kolač pokrijte alu folijom da vam vrh previše ne potamni.
- Uvijek testirajte kolač čačkalicom ili štapićem za ražnjiće, nekoliko vlažnih mrvica su ok, ne smije biti tekuće smjese.
- Ako želite glazuru koja je ovako bijela, preporučam da je što gušća. Dodajte još šećera u prahu ako vam se čini prerijetka ili još limunovog soka ako je pregusta.
Recept nam donosi Mihaela Kozarić Šebrek s bloga Bite It Quick. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Mihaela Kozarić Šebrek