Muffini od kokosa s kremom od mascarponea su preukusni kolačići koji će oduševiti sve ljubitelje kokosa.
Kokos se prožima biskvitom i kremom te se spaja s nježnim mascarponeom. Ja sam u kremi nadodala i malo arome badema, meni se divno nadovezuje na postojeće okuse. Vi je možete zamijeniti s aromom vanilije, mljevenom tonkom ili izostaviti.
Iako se mascarpone može zamijeniti sirnim namazima, u ovoj kremi trebate pripaziti na to. Sirni namazi su intenzivnijeg okusa te različite slanosti i gustoće pa je moguće da prevladaju oni, a ne okus kokosa iz mlijeka.
Kokosovo mlijeko će vam trebati za biskvit kao i za kremu. Koristite mlijeko iz limenke te ga protresite prije otvaranja. Kod izrade kreme pazite da ste vodeni dio ocijedili i da vam ostane samo gusto mlijeko. Kokosovo ulje možete zamijeniti maslacem sobne temperature.
Kokos muffine dodatno možete ukrasiti čipsom od kokosa. Njega možete pronaći u svim većim trgovinama, trgovinama sa zdravom hranom te većini drogerija.
Kokos muffini s kremom od mascarponea
Sastojci:
*za 12 muffina
Biskvit:
- 100 g kokosovog ulja
- 180 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 jaja L veličine
- 180 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 65 g kokosovog brašna (sitno mljeveni kokos)
- 150 g kokosovog mlijeka, limenka
Krema:
- 250 g mascarponea, sobne temperature
- 150 g kokosovog mlijeka, konzerva
- 150 g vrhnja za šlag, hladno
- 35 g šećera u prahu
- 1/2 žličice arome badema, po želji
Dodatno:
- čips od kokosa, po želji
Priprema:
Biskvit:
- Pećnicu ugrije na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za muffine. Postavite papirnate kalupiće.
- U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite kokosovo ulje i šećer pa miksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu, oko 2-4 minute.
- Sada dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Dodajte vaniliju.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i kokosovo brašno.
- Sada dodajte polovicu brašna pa kratko povežite mikserom.
- Limenku kokosovog mlijeka dobro protresite prije otvaranja, otvorite pa smjesi dodajte 150 g, ostalo ostavite za kremu. Dodajte i preostalo brašno, kratko povežite smjesu.
- Pomoću žlice za sladoled ili kuhinjske žlice smjesu stavite u pripremljene kalupe pazeći da kalupe napunite do 2/3.
- Muffine pecite 17 – 20 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Muffine izvadite na rešetku za hlađenje i ohladite prije nanošenja kreme.
Krema:
- U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi stavite mascarpone i kokosovo mlijeko iz konzerve. Vodeni dio kokosovog mlijeka ocijedite, kako bi vam ostao gusti dio, njega koristite.
- Mikserom izradite mascarpone i kokosovo mlijeko, kada ste dobili kompaktnu i kremastu smjesu dodajte šećer i aromu badema po želji. Povežite sve. Sada dodajte hladno vrhnje za šlag pa mikserom na najjačoj brzini miksajte dok ne postignete željenu gustoću, oko 2 minute.
- Kremu stavite u slastičarsku vrećicu s nastavkom po želji, ja sam koristila Wilton 8B (veliki) pa ukrasite muffine.
- Po želji muffine dodatno ukrasite kokosovim čipsom.
Recept nam donosi Nina Mrvica s bloga Bake me by Nina. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Nina Mrvica