Veliki sam ljubitelj kokosa, a još veći ljubitelj cheesecakea. Tako je i nastao ovaj jednostavan i osvježavajući recept, idealan za vruće ljetne dane, kada ne želite paliti pećnicu.
Ponekad su najbolji deserti oni najjednostavniji. Samo nekoliko minuta s nekoliko jednostavnih sastojaka, bez kompliciranih tehnika, bez pečenja, a odličnog okusa. A sirup od marakuje i tostirani kokos čips na vrhu ovu tortu podižu na višu razinu.
Sastojci:
Podloga:
- 120 grama digestive keksa
- 40 grama kokos brašna, tostiranog za intenzivniji okus
- 30 grama šećera
- 50 grama rastopljenog maslaca
Cheesecake:
- 500 grama krem sira
- 350 grama kokos vrhnja, pročitati pod savjete
- 10 grama mljevene želatine ili 6 listića + 5 žlica vode
- 150 grama šećera u prahu
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Sirup od marakuje (po želji):
- 3 marakuje, pulpa
- 30 grama šećera
- 1 žlica limunovog soka
Priprema:
- Dno kalupa za torte s pomičnim obručom, promjera 20 cm, obložite papirom za pečenje (pročitajte savjet niže za veći kalup).
- Kokos brašno stavite u tavicu i na srednje jakoj vatri, konstantno mješajući, popržite ga dok lagano ne posmeđi, ali pazite da vam ne zagori.
- Kekse sameljite, dodajte im kokos brašno i šećer, promiješajte. Dodajte rastopljeni maslac, sve dobro izmješajte i utisnite u dno pripremljenog kalupa. Stavite u hladnjak.
- Za cheesecake, želatinu i 5 žlica vode stavite u manji lončić. Pustite da nabubri oko 10 minuta.
- Polako zagrijavajte smjesu dok se želatina u potpunosti ne otopi, ali pazite da ne zavrije.
- Krem sir, kokos vrhnje, šećer u prahu i vaniliju stavite u zdjelu i dobro izmiksajte.
- Dodajte nekoliko žlica cheesecake smjese u želatinu i dobro promiješajte da se sve sjedini.
- Smjesu sa želatinom dodajte chessecake nadjevu i sve dobro izmiksajte.
- Dobivenu smjesu izlijte preko podloge od keksa i poravnajte vrh. Stavite u hladnjak na najmanje 6 sati, a najbolje preko noći.
- Za sirup, sve sastojke stavite u manji lonac i zagrijavjte dok se šećer ne rastopi i smjesa malo ne zgusne, oko 3- 4 minute.
- Prije posluživanja maknite obruč od kalupa i poslužite sa sirupom od marakuje i tostiranim kokos čipsom.
Savjeti:
- Tostiranjem kokos brašna postižemo intenzivniji okus, tako da nemojte preskočiti taj dio.
- Savjetujem da koristite kokos vrhnje iz tetrapaka. Ako nemate pristup tome, koristite ono iz limenke s minimalno 80% kokosa. Trebat će vam 2 limenke za 350 grama vrhnja. Limenke/tetrapak stavite dan prije u hladnjak, tako da vam se odvoji mlijeko od vrhnja, jer nam je za ovu tortu potrebno samo vrhnje. Ostatak mlijeka nemojte baciti, napravite smoothie.
- Da bi vam se torta lakše ‘odlijepila’ od kalupa, stavite je u zamrzivač 30 min do 1 sat prije skidanja obruča.
- Za veći kalup, od 23 cm, sve sastojke za podlogu i cheesecake pomnožite sa 1.5.
Recept nam donosi Mihaela Kozarić Šebrek s bloga Bite It Quick. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Mihaela Kozarić Šebrek (Bite It Quick)