Božić je pred vratima, a to znači i da su police u dućanima pune četvrtastih kutija sa slikama talijanskog božićnog kolača: panettonea.
Ovaj kolač zaista je specifičan i drugačiji od ostalih; naizgled svečan, a opet prozračan, mekan i sladak, sa komadićima voća ili čokolade. Upravo zbog toga u Italiji je nekoć bio smatran “luksuznim kolačem” koji se jeo samo u božićno doba.
Jednom kada ga počnete jesti, uvjerit ćete se, teško je stati. Iako će trebati malo strpljenja oko izrade, ove godine se odvažite i napravite sami svoj panettone – toliko je dobar da će vrijediti svake utrošene sekunde!
Sastojci (1. tijesto):
- 80g brašna,
- 1 suhi kvasac (ili 15g svježeg)
- 40ml vode
Umjesiti tvrdo tijesto, omotati prozirnom folijom i ostaviti 15h na sobnoj temperaturi (najbolje je smjesu napraviti navečer te ostaviti preko noći).
Sastojci (2. tijesto):
- 170ml vode
- 280g brašna
- 70g šećera
- 2 žumanjka
- 70g omekšalog maslaca
*bitno je da su svi sastojci sobne temperature.
U 1. tijesto dodajte vodu i kuhačom izmješajte i lagano rastopite. Dodajte 5 žlica brašna i miksajte na lagano. Kada se tijesto ravnomjerno izmješa dodajte žlicu po žlicu preostalog brašna. Potom umješajte šećer i opet miksati dok se ravnomjerno ne sjedini. Isti postupak napraviti i sa žumanjcima te potom maslacem.
Miksajte sve skupa minimalno 30min jer je bitno da svaki sastojak dodajete po malo i da miksate polako. Na kraju je tijesto sjajno, odvaja se od posude koja ostane “čista” i elastično. Prebacite u čistu posudu i prekrijte prozirnom folijom te pustite da se udvostruči.
Sastojci (3. tijesto):
- 60 g brašna
- 1 žlica meda
- 2 žumanjka
- 4g soli
- 10g vanilin šećera
- 20g maslaca
- korica nešpricanog limuna i naranče
Dodaci po želji:
-100g grožđica ili nekog drugog suhog voća (brusnice, marelice, šljive) natopljenog u cjeđenom soku naranče
-kandirano voće ili 150g kvalitetne tamne čokolade usitnjene na male kockice ili u kapljicama
U 2. tijesto dodajte žlicu po žlicu brašna i miksajte na lagano. Dalje također dodavati jedan po jedan sastojak te miksati polako dok se ne sjedini s tijestom – med pa žumanjke, šećer, sol te na kraju maslac. Kad je smjesa kompaktna, sjajna i posuda ostaje čista ubaciti koricu naranče i limuna te dodatke po želji.
Nama je najdraža tamna čokolada, ali super je i natopljeno suho i kandirano voće… Po površini namazanoj maslacem raširite tijesto te preklopite sa svih strana i oblikujte u loptu ili 2 manje loptice.
Rasporedite u kalupe za panettone, prekrijte prozirnom folijom te pustite da naraste do cca 2 cm od ruba kalupa.
Ugrijte pećnicu na 170°C, zarežite panettone na vrhu u križ, posložite par listića maslaca i pospite krupnim šećerom.
Pecite 15min samo na grijačima (gornji i donji) potom smanjite na 160°C. Ukoliko pečete 1 veliki pecite jos 40-45minuta. Ukoliko pečete 2 manja od 0,5kg pečenje smanjite za 10-ak minuta tj. pecite 30-35minuta.
Zadnjih 10 min pečenja možete ih premazati smjesom razmućenog žutanjca, vanili šećera i pola soka cjeđene naranče za rumeni, sjajni izgled ili napraviti smjesu od tučenih bjelanjaka, listića badema i šećera.
Kada je panettone pečen, izvadite ga i pustite da se dobro ohladi prije konzumacije. Najbolje je da panettone probodete štapićima za ražnjiće pri dnu te preokrenete naopako da se ohladi i stabilizira temperatura do jutra, ukoliko možete izdržati.
Recept nam donosi Katarina Đozović s Instagram profila Kate Homecooking.
Foto: Katarina Đozović