Proljetna verzija meni omiljenog deserta koji se originalno radi s praline pastom od badema i lješnjaka za koji sam već i podijelila recept s Journalovom publikom. S obzirom da je sezona jagoda u jeku, te kraljice proljeća su odličan dodatak ovom profinjenom desertu. Preporučam da izradu ovog deserta planirate za dva dana jer ćete prvi dan pripremiti kremu i confit od jagoda, a drugi dan ćete raditi choux tijesto i složiti desert.
Choux tijesto s listićima badema, krema s bijelom čokoladom i mascarponeom, confit od jagoda i svježe jagode
Confit od jagoda
- 400 g jagoda
- 14 g želina
- 100 g šećera
- 3 žličice ruma
- 1 žlica limunovog soka
Operite i očistite svježe jagode i izblendajte ih u blenderu ili food procesoru.
Pire stavite u posudu za kuhanje i u njega stavite rum i sok od limuna.
U zasebnoj zdjelici pomiješajte šećer i želin.
Na laganoj vatri uz neprestano miješanje pjenjačom postepeno sipajte šećer i želin.
Kuhajte na laganoj vatri, možete povremeno pokupiti pjenu s vrha.
Nastavite kuhati 4 do 5 minuta ili kad je smjesa postala gušća.
Stavite malu količinu džema u posudicu sa strane i provjerite je li džem gotov, ako se džem ne vraća prema sredini gdje ste prošli prstom znači da je gotov.
Pokrijte površinu s prozirnom folijom pa neka se džem ohladi na sobnoj temperaturi te ga izblendajte štapnim mikserom.
Dodatno će vam trebati još 15-ak jagoda za slaganje Paris-Bresta na kraju.
Slastičarska krema s bijelom čokoladom i mascarponeom
- 6 žumanjaka
- 100 g šećera
- 500 g mlijeka
- 65 g bijele čokolade
- 60 g glatkog brašna
- 1 žličica paste ili ekstrakta od vanilije
- 150 g mascarponea (stavlja se na kraju)
Miksati žumanjke i šećer pa dodati brašno.
Mlijeko i čokoladu zagrijati dok se čokolada ne rastopi pa uliti u smjesu s jajima i lagano miješati.
Cijelu smjesu staviti na laganu vatru pa miješati neprestano dok smjesa ne postane glatka (bez grudica). Kad je krema gotova stavite vaniliju i promiješajte.
Staviti u hladnjak. Kad se krema ohladila, miksati kremu da omekša pa postepeno umiješati mascarpone.
Choux tijesto
- 120 g brašna – 90 g glatkog brašna i 30 g Manitobe
- 100 ml mlijeka
- 100 ml vode
- 10 g šećera (2 žličice)
- 2 g soli (1/2 žličice)
- 80 g maslaca
- 3 – 4 jaja (otprilike 3 veća ili 4 manja jaja)
Dodatni sastojci za tijesto:
- 1 jaje (ili što je ostalo od jaja za tijesto)
- listići badema
- šećer u prahu za dekoraciju
Za dva veća Paris-Bresta na papiru za pečenje nacrtajte krug promjera cca 20 cm te papir potom okrenite na drugu stranu, ako pak želite manje, kao što sam i ja radila ovog puta, nacrtajte manje krugove promjera 10-11 cm. Imat ćete takvih 6 komada.
Uključite pećnicu na 180°C
U posudu stavite mlijeko, vodu, šećer, sol i maslac, pustite da se zagrije i da se maslac rastopi.
Kad se zagrijalo, maknite s vatre i ubacite brašno, dobro promiješajte s kuhačom sve dok se nije napravila kugla i kad su nestale sve grudice od brašna.
Ponovo stavite na vatru i miješajte 1 minutu da iz tijesta ispari tekućina, kada primijetite da se tijesto počelo lijepiti za dno posude, od tog trenutka miješajte još minutu i pol.
Prebacite u posudu i pustite da se ohladi.
Kad se ohladilo, izmutite lagano jaja i postepeno ih dodajte u smjesu. Bitno je da ne dodajete novo jaje dok se prethodno nije stopilo sa smjesom. To možete miješati špatulom, ali možete i mikserom ako ima list (paddle) nastavak. Bitno je da ispadne glatka, gusta smjesa. Tijesto vam ne bi trebalo curiti sa špatule/kuhače kad je primite i držite prema dolje nego bi vam trebala visiti tek toliko da izgleda kao u obliku slova V.
Napunite dresir vrećicu napravite 2 kruga jedno unutar drugoga, bitno da se dodiruju. Istisnite još jedan krug na vrhu na sredini ta dva kruga.
Premažite jajem i bogato posipajte listićima badema.
Stavite peći, prvo neka se peče zatvorenih vrata oko 10 minuta, zatim otvorite vrata pećnice pomoću kuhače ili drvenog štapića za jelo, ali samo par milimetara. Neka se tako peče još 34 – 36 minute (ovisi o vašoj pećnici, mora dobiti lijepu smeđu boju, ali nikako biti prepečen.)
Izvadite iz pećnice i neka se hladi na mrežastoj površini.
Slaganje Paris-Bresta
Prerežite tijesto horizontalno i na donji dio tijesta stavite prvo kremu pa sloj confita i onda sloj svježih jagoda. Završite još jednim slojem kreme, poklopite drugom polovicom choux tijesta pa posipajte šećerom u prahu.
Spremite ga u hladnjak minimalno sat vremena prije posluživanja.
Recept nam donosi Janja Benić s bloga Janjolinka. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Janjolinka