Ovog Uskrsa odlučite nadmašiti same sebe i iznenaditi ukućane prefinim kolačem – kuglof s višnjama ukrašen ružičastom glazurom i proljetnim motivima bit će pravi odabir. Nježan je, ali i sočan i aromatičan, te dokazuje da kuglof ne mora biti samo božićan kolač, već uz malu interpretaciju i dodatak voća postaje i idealan za proljetne dane!
Sastojci:
- 230 g maslaca sobne temperature (+ malo za premazati kalup)
- 160 g šećera
- 4 jaja
- 1 burbon vanili šećer
- prstohvat soli
- korica limuna i naranče
- 400 g brašna (+ malo brašna za kalup)
- 1 prašak za pecivo
- 250 ml tekućeg jogurta
- 1 teglica kompota od višnje
Priprema:
*Zagrijte pećnicu na 180°C, kalup za kuglof premažite maslacem i pospite brašnom, rasporedite brašno po svim stijenkama kalupa i otresite višak.
1. Razradite maslac dok ne postane kremast, dodajte šećer, burbon vanilin šećer i sol te miksajte dok se ne poveže.
2. Umiješajte korice voća pa dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog kratko miksajte.
3. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Smjesi maslaca i jaja naizmjenično dodajite brašno i jogurt. Miksajte kratko između svakog dodavanja namirnica. Na kraju špatulom umiješajte ocijeđene višnje.
4. U pripremljen kalup ulijte smjesu za kuglof i pecite 50 minuta. (Ako radite mini verzije kuglofa njih pecite 20 minuta.) Provjerite čačkalicom.
5. Ostavite da se hladi kako se pekao. Kada kalup bude mlak da ga možete držati rukama, tada kuglof preokrenite na tanjur i ostavite da se do kraja ohladi.
Ukrasite glazurom po izboru, ili jednostavno posipajte šećerom u prahu.
Roza glazura na slikama je royal icing: lagano zapjenjen bjelanjak s par kapi limunova soka u koji je uz konstantno miješanje dodavan šećer u prahu, kad je postignuta gusta tekstura glazure onda je zbog boje dodano još malo soka od višanja iz kompota.
Recept nam donosi Mile Butorac (Hungry Mile) s bloga Jedi do Mile volje. Još odličnih recepata pronađite na njegovom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Hungry Mile