5 recepata koji će vam dobro doći za savršenu ljetnu večeru s prijateljima

5 recepata koji će vam dobro doći za
savršenu ljetnu večeru s prijateljima

Prije nekoliko dana, naš poznati gastro bloger Mile Butorac (@hungry_mile) pokazao nam je kako urediti stol u morskom stilu, čak i ako ljeto provodite u gradu i zapravo ste daleko od mora. No, dašak te atmosfere svima nam dobro dođe s vremena na vrijeme, a pogotovo sada kada se živa u termometru ponovno penje i rezultira onim pravim ljetnim vrućinama. U tim trenucima štedimo se i čuvamo energiju sve dok ne padne mrak i zato upravo ljetne večeri postaju najzanimljiviji dio dana. Iskoristite jednu od nadolazećih večeri u ovom tjednu i pozovite prijatelje na druženje. U nastavku pronađite tri recepta koja potpisuje upravo Mile, a s kojima ćete impresionirati svoje prijatelje – jelima i pićima koja su lagana, no svejedno puna okusa.

Koktel dobrodošlice

Sastojci za mojito:

2 limete
šaka listića mente
200 ml bijelog ruma
4 žlice šećera
sok od limuna ili ledeni čaj od limete (cca 400 ml)

Iscijedite sok jedne limete, a drugu izrežite na kriške. U vrč ili veću čašu stavite šećer, svježe iscijeđeni sok limete i rum. Dobro promiješajte, pokušajte otopiti što više šećera. Tome dodajte sok ili ledeni čaj i promiješajte.

U svaki kalup dodajte krišku limete i nekoliko listića mente, polijte pripremljenim koktelom i stavite na zamrzavanje. (Za 8 sladoleda.)

Pred posluživanje u čašu stavite sladoled i polijte s tonikom po izboru.

Šalša

Budući da je šalša dio i predjela i glavnog jela možete ju pripremiti i dan prije.

Sastojci za šalšu:

1 kg svježih rajčica ili pelata

1 veća glavica luka

2-3 češnja češnjaka

½ dcl maslinovog ulja

1 žlica šećera

sol i papar po potrebi

bosiljak, origano i ružmarin po želji

Priprema:

1.Ako radite šalšu sa svježom rajčicom, onda najprije pripremite rajčicu. Operite ju i na minutu do dvije potopite u kipuću vodu. Izvadite i prelijte hladnom vodom. Tako se kožica vrlo jednostavno guli.

2. Oguljene rajčice sitno nasjeckajte.

3. Na hladno maslinovo ulje stavite luk isjeckan na kockice. Dinstajte dok ne omekša. Dodajte protisnuti češnjak. Kad zamiriši dodajte sitno sjeckanu rajčicu, zatim žlicu šećera i začinite s malo soli i papra. Posebno treba pripaziti na količinu šećera i soli jer ovise o kiselosti rajčica.

4. Na laganoj vatri pirjajte uz povremeno miješanje dok suvišna tekućina ne ishlapi, tj. dok ne dobijete željenu gustoću umaka.

5. Pri kraju šalši dodajte bosiljak, origano i ružmarin.

Brusketa s tunom

Sastojci:

komad tune

sol, papar, maslinovo ulje

1 veliki baguette ili neki drugi kruh

rikola

manji komad Grana Padano ili nekog drugog tvrdog sira

3 velike kuhače od prije skuhane šalše

Priprema:

  1. Tuna: na suhoj – zagrijanoj tavi kratko prepržite tunu, tako da ju zatvorite sa svih strana. Premjestite ju u manju tepsiju, začinite sa soli i paprom i obilno polijte s maslinovim uljem. Pečenje dovršite u pećnici još 20 minuta na 150. Po želji dodajte po grančicu ružmarina i kadulje.
  2. Šalša: u međuvremenu dok se tuna peče u manji lonac stavite oko 3 kuhače šalše i na laganoj vatri reducirajte dok ne dobijete jako gust umak. Po ukusu još dodatno začinite.
  1. Kruh: na suhoj tavi tostirajte kriške kruha
  2. Slaganje: na tostiranu krišku kruha rasporedite žlicu šalše, po njoj dodajte nekoliko listića rikole, zatim komad tune i na vrh tanku krišku sira. Ukrasite listićem kadulje.

Glavno jelo – rolice oslića s palentom i šalšom

Sastojci:

500 g fileta oslića

1 tikvica

šaka baby špinata

sol, papar

palenta

maslac

kiselo vrhnje

šalša

Priprema:

Filete oslića začinite (sol, papar), tikvicu dobro operite i s gulilicom izrežite na trake. Na svaki filet oslića stavite po dvije trake tikvice i na vrhu nekoliko listova špinata. Zamotajte u rolicu te pričvrstite čačkalicama. Tako pripremljene rolice možete držati u frižideru i kratko ih prepržiti na tavi neposredno prije posluživanja.

Palentu skuhajte po uputama na vrećici (dovoljno će vam biti skuhati ju u 0,5 l vode). U vodu možete dodati nekoliko sitno sjeckanih listića kadulje i ružmarina. Na kraju kuhanja dodajte žlicu maslaca i 2 žlice kiselog vrhnja i dobro umiješajte. Palentu rasporedite po listu papira za pečenje, što ravnije. Pokrijte s još papira za pečenje ili s prozirnom folijom i ostavite da se hladi.

Serviranje: palentu izrežite na kocke što sličnije veličine, kocku palente stavite na tanjur i po njoj rasporedite veliku žlicu šalše te na vrh dodajte rolicu oslića. (Iz rolice izvadite čačkalice.) Po vrhu polijte s malo maslinovog ulja.

Desert: panna cotta s malinama

Sastojci za bijeli dio:

300 ml slatkog vrhnja
200 ml mlijeka
1 mahuna vanilije (ili 2 bourbon vanili šećera, tada smanjite količinu običnog šećera)
3 žlice šećera
3 -4 lista želatine

U lonac dodajte mlijeko, slatko vrhnje, šećer i mahunu vanilije prerezanu po pola. Povremeno promiješajte. U međuvremenu u hladnoj vodi potopite listiće želatine. Kad smjesa zakuha, sklonite ju s vatre i izvadite mahunu vanilije. Miješajući pjenjačom dodajte 1 po 1 listić želatine. Kremu rasporedite u 4 čaše koje ste prethodno lagano nakvasili pod mlazom vode. Ostavite kremu da se hladi u frižideru.

Sastojci za roza dio:

paket smrznutih malina
2 -3 žlice šećera
1 limun (korica i sok)
1 čajna žlica cimeta
2 -3 listića želatine
200 ml slatkog vrhnja

U dublji lonac dodajte maline, šećer, cimet, svježe ribanu koricu limuna te iscijeđeni sok. Po potrebi dodajte malo vode ali tek toliko da je dno pokriveno. Povremeno miješajući kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta, ili dok se maline ne raspadnu. Smjesu ohladite, te ju propasirajte kroz sito i gazu. Ovim procesom uklanjamo koštice pa će krema biti glatka i svilenkasta. Želatinu natopite u hladnoj vodi, a propasirane maline ponovno zagrijte. Neprestano miješajući rastopite želatinu.

Kratko ohladite, i dodajte slatko vrhnje te mikserom miješajte dok se krema ne krene lagano zgušnjavati. Kremu rasporedite po drugoj polovici čaše nasuprot panna cotte. Ostavite nekoliko sati u hladnjaku da se dobro ohladi. Prije posluživanja u svaku čašu dodajte svježeg voća.

Recepti: Mile Butorac

Foto: Marija Laća

Učitati još
Zatvori