

Jedna od najpoznatijih slastica na svijetu zasigurno je brownie – čokoladni klasik koji se topi u ustima. Najbolji brownie zapravo je vrlo jednostavan za pripremu i zahtjeva tek nekoliko osnovnih namirnica, no unatoč tome, u moru recepata nije lako pronaći onaj pravi. Ovaj recept će, bez dvojbe, zadovoljiti prave sladokusce i postati vaš “go to” brownie recept.
Sastojci:
4 jaja
180 g šećera
250 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca
2 vrhom pune žlice glatkog brašna
1 vrhom puna žlica kakaa
1 prstohvat soli
*po želji možete dodati i svježe ribanu koricu naranče, aromu vanilije ili koju kap ruma ili nekog likera

Priprema:
*zagrijte pećnicu na 180°C
- Na pari (ili u mikrovalnoj) otopite čokoladu i maslac. Dodajte prstohvat soli, promiješajte da sastojci sjedine i ostavite da se malo ohladi.
- U drugoj zdjeli pjenjačom dobro umutite jaja i šećer – dok se šećer ne otopi, a smjesa ne posvijetli. Dodajte brašno i kakao pa pjenjačom sve lagano umiješajte.
- Dodajte otopljenu čokoladu s maslacem i miješajte lagano špatulom dok se sastojci ne sjedine.
- Protvan (cca. 20 x 30 cm) obložite papirom za pečenje ali tako da papir ide preko ruba, tako ćete kasnije pečeni kolač lakše izvaditi iz protvana. Ulijte smjesu u pripremljen kalup i stavite u zagrijanu pećnicu, pecite 25-30 minuta na 180°C.
- Izvadite kolač iz pećnice i ostavite ga u protvanu još 15ak minuta, zatim ga izvadite iz protvana i ostavite da se potpuno ohladi.

Brownie možete jesti i ovako, a možete mu dodati i čokoladni ganache kao kremu:
Sastojci:
200 g tamne čokolade
200 g slatkog vrhnja
Priprema:
Zagrijte vrhnje do vrenja pa ga prelijte preko nasjeckane čokolade. Ostavite da tako stoji oko 2 minute, zatim dobro promiješajte da se otopi sva čokolada. Pustite da se dobro ohladi. Kad se krema stisne izmiksajte ju i premažite preko ohlađenog brownija. Ukrasite po želji, za iskonske obožavatelje čokolade po vrhu razrežite čokoladice ili jednostavno ukrasite bobičastim voćem.


Recept nam donosi Mile Butorac (Hungry Mile) s bloga Jedi do Mile volje. Još odličnih recepata pronađite na njegovom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Mile Butorac