

Prošlog tjedna pokazali smo vam kako je izgledao jedan poseban pozdrav ljetu na poznatoj plaži Bilotinjak, koji su organizirali gastro bloger Hungry Mile i fotografkinja Marija Laća, uz poruku: Prijatelji i nova iskustva. Sunce i piknik. Uz valove, pijesak i sve male stvari koje su tu da bi užitak bio potpun. I ono lijepo nam je, nema veze što je već poodmakla jesen – trebalo je reći zbogom ljetu, a i sve servirano slavilo je odlazak jedne i početak druge sezone.



A budući da piknik na plaži doista nije mogao proći bez finih zalogaja, Hungry Mile za ovu je prigodu pripremio dva jela koja su spojila najbolje od ljetne i najbolje od jesenske sezone. Galetta s rajčicama i mini pavlove torte sa šljivama, dvije su ideje koje i vi lako možete kreirati u udobnosti svog doma već ovog vikenda. Recepte donosimo u nastavku!
Galetta s rajčicama

Za tijesto:
150 g oštrog brašna
150 g glatkog brašna
prstohvat soli
150 g maslaca
pola žličice ružmarina
pola žličice majčine dušice
2 jaja
Za nadjev:
400 g cherry rajčica
250 g ricotta sira (možete koristiti i neki drugi meki sir, kravlji ili kozji)
oko 50 g tvrdog sira (Parmezan, Grana Padano…)
sol, papar, origano, maslinovo ulje

Priprema:
Za prhko tijesto u dublju zdjelu stavite oštro i glatko brašno, prstohvat soli, pola žličice ružmarina, pola žličice majčine dušice i promiješajte. Zatim dodajte 150 g hladnog maslaca izrezanog na kockice i utrljajte. Smjesa treba biti mrvičasta, nalik na krušne mrvice, tada dodajte dva jaja i mijesite dok se sve sasvim ne poveže. (Po potrebi dodajte malo hladne vode.) Zatim na papir za pečenje stavite malo oštrog brašna i na njemu razvaljajte tijesto za galette. Uključite pećnicu na 180 i ostavite da se grije dok pripremite nadjev.
Za nadjev rajčice operite i ovisno o veličini izrežite na polovine ili četvrtine. Posolite i popaprite po želji, te dodajte origano i 2 -3 žlice maslinova ulja, sve dobro promiješajte. Po rajčicama razmrvite meki sir i naribajte tvrdi (možete koristiti i već ribani). Izmiješajte.

Po razvaljanom tijestu na sredinu rasporedite pripremljen nadjev i ostavite 2 -3 cm slobodnog ruba – njega ćete saviti preko nadjeva i dobiti formu paketića. Stavite peći u pećnicu i pecite na 180 oko pola sata. Ili dok tijesto nije lijepo keksato i zlatno.
Mini Pavlove sa šljivama

Kore:
5 bjelanjaka
prstohvat soli
200 g šećera
1 žlica ekstrakta vanilije
1 žlica gustina
1 žličica alkoholnog octa

Priprema:
1. Pećnicu upalite na 130 C i ostavite da se grije.
2. Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg, tijekom miksanja postepeno dodajte šećer. Miksajte nekoliko minuta, sve dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Smjesi dodajte gustin, vaniliju i ocat, te dobro promiješajte. Snijeg treba biti čvrst da ostaje na metlici miksera.
3. Na papir za pečenje ocrtajte 9 krugova, smjesu rasporedite na krugove koristeći dvije žlice, s jednom zagrabite smjesu,a drugom ju potisnite na papir. Po krugu će vam trebati dvije žlice smjese. Oblikujte krugove, a u sredini možete ostaviti i rupu u koju ćete kasnije dodati kremu.
4. Stavite pleh u pećnicu na 1 h i 30 minuta, ne otvarajući pećnicu. Po isteku vremena ugasite pećnicu i odškrinite vrata, a kore ostavite unutra da se skroz ohlade.

Krema:
5 žumanjaka
500 ml mlijeka
5 žlica šećera
3 žlice gustina
vanilija ili bourbon vanili šećer
komad maslaca (oko 100 g)
Priprema:
U dublji lonac dodajte mlijeko, 3 žlice šećera i vaniliju. Stavite na vatru da zakuha. U međuvremenu žumanjke dobro promiješajte s ostatkom šećera i gustinom u gustu smjesu. Pred zakuhavanje s malo mlijeka polijte žumanjke i dobro promiješajte. Kad je mlijeko zakuhalo, ako ste koristili mahunu vanilije izvadite ju, smanjite vatru i dodajte smjesu žumanjaka,te cijelo vrijeme miješajte kako bi izbjegli stvaranje grudica. Kad su se pojavili mjehurići sklonite s vatre i nastavite miješanje, dodajte komad maslaca izrezan na manje komadiće i dobro promiješajte. (Možete i mikserom.) Prije upotrebe kremu dobro ohladite, prozirnom folijom ju prekrijte po samom vrhu kako se ne bi stvorila korica.

Dodatno:
250 g šljiva
šećer (po želji)
cimet
limun (korica i sok)
šaka lješnjaka
Šljive operite, očistite od koštica i izrežite na četvrtine. Pospite sa šećerom i cimetom, dodajte svježe ribanu koricu limuna i po svemu iscijedite polovicu limuna. Dobro promiješajte i ostavite sa strane da se sve arome prožmu.
Na zagrijanu suhu tavu dodajte šaku lješnjaka, i svako toliko ih okrenite. Tostirajte ih tako neko vrijeme pazeći da vam ne zagore. Ostavite ih da se ohlade, odvojite od opne i usitnite.
Slaganje: po korama rasporedite kremu, a po kremi pripremljene šljive. Za kraj pospite s usitnjenim tostiranim lješnjacima.
Samu koru za Pavlovu možete ispeći dan ili nekoliko dana prije. Ukrašavajte i dodajte kremu tek pred serviranje, ona uvijek malo potone, pa ako želite fascinirati goste vodite računa o tome, iako će sa stajanjem biti sve finija.
Foto: Marija Laća