S jesenskom sezonom došla je i sezona jabuka, a to znači da ćemo ih u narednim tjednima i mjesecima pripremati u sto varijacija na temu. Zašto ove subote ili nedjelje ne biste isprobali jedan savršeni vikend recept – galettu s jabukama? Galette smo sve dosad jeli s najsočnijim sezonskim voćem poput borovnica, marelica i breskvi, a sada je red došao na uvjerljive kraljice jesenske sezone kada je riječ o voću – jabuke. Hungry Mile u nastavku donosi recept kojim ćete oduševiti i sebe i ukućane i drage goste.
Za tijesto:
- 300 g brašna (pola glatko – pola oštro)
- prstohvat soli
- 2 žlice šećera u prahu
- naribana korica jednog limuna
- vanilija ili vanili šećer
- 125 g maslaca
- 1 veliko jaje
- po potrebi nekoliko žlica hladne vode
Brašno, sol, šećer i koricu pomiješati – njima dodati hladan maslac narezan na kockice. Utrljati brzo nalik na mrvice kruha. Tome dodati jedno veliko razmućeno jaje. Brzo povezati, ako nije kompaktno do kraja onda dodati malo vode. Dobro povezano tijesto razvaljati na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje, sve skupa premjestiti na lim za pečenje (ja sam koristio veliki lim od pećnice).
Tijesto premazati s pekmezom, (ja sam koristio od šljiva) ali premazati tako da sa svake strane bude oko 2 cm slobodnog tijesta. (to će biti preklop) Tako pripremljeno ostaviti sa strane i upaliti pećnicu da se grije.
Za nadjev:
4-5 jabuka
1 limun (sok)
manji komad svježeg đumbira
cimet
šećera po želji
Pripremiti nadjev – jabuke dobro oprati, i rezati ih na tanje ploške, politi ih sa sokom od 1 limuna, i po njima naribati manji komad svježeg đumbira.
Jabuke slagati po tijestu – po onom dijelu premazanom pekmezom. Posuti ih s cimetom i šećerom. Ne treba puno šećera zbog pekmeza.
Čiste krajeve premotati preko jabuka kao paketić i staviti peći na 180 pola sata. Paziti i gledati kad je gotovo. Tijesto treba biti keksasto, a voće meko.
Foto: Marija Laća