Janjolinka: Recept za granolu, brz i zdrav doručak za svaki dan

Janjolinka: Recept za granolu, brz i
zdrav doručak za svaki dan

Ovo je granola koju uvijek moram imati kod kuće. Ljubav prema ovoj granoli se proširila u cijeloj mojoj obitelji pa nakon što sam im svima podijelila po teglicu, sami je peku redovito. Brz, a zdrav doručak koji možete pomiješati s grčkim jogurtom ili biljnim mlijekom i imate gotov obrok. Odlično ide i u kombinaciji s nekim pudingom ili kao dodatak toploj zobenoj kaši. Mogućnosti su velike!

Ovo je osnovni recept, a vi uvijek možete dodati i neke sjemenke ili još pokoje orašaste plodove po želji. Probajte jednom i drugi put ćete sigurno raditi duplu smjesu 🙂

Granola

Sastojci:

  • 4 šalice velikih zobenih pahuljica
  • 1 šalica grubo sjeckanih lješnjaka
  • 1 šalica grubo sjeckanih badema
  • ½ žličice mljevenog cejlonskog cimeta
  • ½ žličice sitno mljevene soli
  • ½  šalice rastopljenog kokosovog ulja
  • ½  šalice zajedno pomiješanog meda i javorovog sirupa (¼ šalice meda, ¼ šalice javorovog sirupa)
  • ½ žličice paste od vanilije ili 1 žličica ekstrakta od vanilije

Naknadno postepeno dodajete:

  • ½ šalice listića badema
  • ½ šalice listića kokosa
  • ½ šalice sušenih brusnica

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 170 C i stavite papir za pečenje na lim za pečenje (onaj koji dolazi s pećnicom)
  • U većoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, grubo sjeckane lješnjake, bademe, sol i cimet.
  • Rastopite kokosovo ulje i zajedno s njim pomiješajte zaslađivače (javorov sirup i med) i vaniliju pa time zalijte smjesu sa zobenim pahuljicama. Ukoliko koristite med koji nije tekući, rastopite i njega zajedno s kokosovim uljem.
  • Sve dobro izmiješajte kako bi se ulje i zaslađivači dobro rasporedili po cijeloj smjesi.
  • Smjesu stavite na pripremljeni lim s papirom za pečenje, malo ju potiskajte s kuhačom i stavite peći.
  • Nakon 12 minuta pečenja izvadite granolu iz pećnice, stavite listiće badema (raširite ih po smjesi i malo promiješajte pa smjesu opet potiskajte kuhačom) – njih stavljamo naknadno da nam se ne prepeku.
  • Pecite još 4-5 minuta (ovisi o jačini vaše pećnice) i potom dodajte listiće kokosa i ponovite postupak kao i s listićima badema. Pecite sve još zajedno 4-5 minuta.
  • Izvadite kad vam granola poprimi zlatno-žutu boju te kad su vam listići badema i kokosa malo poprimili boju.
  • Izvadite lim iz pećnice i ostavite granolu da se ohladi 30-40 minuta.
  • Nakon što se ohladila promiješajte brusnice i pohranite ju u staklenke.

Savjeti:

  • Bademe i lješnjake je idealno sjeckati ručno nožem, ali ako ste u žurbi možete i kratko koristiti food processor.
  • Kada pečete granolu, bitno je da ne stavite previše smjese u lim za pečenje (ukoliko koristite manji) jer vam se neće jednomjerno ispeći, prema tome radije smjesu rasporedite u dva lima za pečenje.

Recept nam donosi Janja Benić s bloga Janjolinka. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Janja Benić

Učitati još
Zatvori