Ovo je granola koju uvijek moram imati kod kuće. Ljubav prema ovoj granoli se proširila u cijeloj mojoj obitelji pa nakon što sam im svima podijelila po teglicu, sami je peku redovito. Brz, a zdrav doručak koji možete pomiješati s grčkim jogurtom ili biljnim mlijekom i imate gotov obrok. Odlično ide i u kombinaciji s nekim pudingom ili kao dodatak toploj zobenoj kaši. Mogućnosti su velike!
Ovo je osnovni recept, a vi uvijek možete dodati i neke sjemenke ili još pokoje orašaste plodove po želji. Probajte jednom i drugi put ćete sigurno raditi duplu smjesu 🙂
Granola
Sastojci:
- 4 šalice velikih zobenih pahuljica
- 1 šalica grubo sjeckanih lješnjaka
- 1 šalica grubo sjeckanih badema
- ½ žličice mljevenog cejlonskog cimeta
- ½ žličice sitno mljevene soli
- ½ šalice rastopljenog kokosovog ulja
- ½ šalice zajedno pomiješanog meda i javorovog sirupa (¼ šalice meda, ¼ šalice javorovog sirupa)
- ½ žličice paste od vanilije ili 1 žličica ekstrakta od vanilije
Naknadno postepeno dodajete:
- ½ šalice listića badema
- ½ šalice listića kokosa
- ½ šalice sušenih brusnica
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 170 C i stavite papir za pečenje na lim za pečenje (onaj koji dolazi s pećnicom)
- U većoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, grubo sjeckane lješnjake, bademe, sol i cimet.
- Rastopite kokosovo ulje i zajedno s njim pomiješajte zaslađivače (javorov sirup i med) i vaniliju pa time zalijte smjesu sa zobenim pahuljicama. Ukoliko koristite med koji nije tekući, rastopite i njega zajedno s kokosovim uljem.
- Sve dobro izmiješajte kako bi se ulje i zaslađivači dobro rasporedili po cijeloj smjesi.
- Smjesu stavite na pripremljeni lim s papirom za pečenje, malo ju potiskajte s kuhačom i stavite peći.
- Nakon 12 minuta pečenja izvadite granolu iz pećnice, stavite listiće badema (raširite ih po smjesi i malo promiješajte pa smjesu opet potiskajte kuhačom) – njih stavljamo naknadno da nam se ne prepeku.
- Pecite još 4-5 minuta (ovisi o jačini vaše pećnice) i potom dodajte listiće kokosa i ponovite postupak kao i s listićima badema. Pecite sve još zajedno 4-5 minuta.
- Izvadite kad vam granola poprimi zlatno-žutu boju te kad su vam listići badema i kokosa malo poprimili boju.
- Izvadite lim iz pećnice i ostavite granolu da se ohladi 30-40 minuta.
- Nakon što se ohladila promiješajte brusnice i pohranite ju u staklenke.
Savjeti:
- Bademe i lješnjake je idealno sjeckati ručno nožem, ali ako ste u žurbi možete i kratko koristiti food processor.
- Kada pečete granolu, bitno je da ne stavite previše smjese u lim za pečenje (ukoliko koristite manji) jer vam se neće jednomjerno ispeći, prema tome radije smjesu rasporedite u dva lima za pečenje.
Recept nam donosi Janja Benić s bloga Janjolinka. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Janja Benić