Galette obožavamo u svim varijantama – s jagodama, breskvama, jabukama, šljivama… Najjednostavnije rečeno – galetta je rustikalna pita od prhkog tijesta, jednostavna za pripremu, a može se puniti različitim nadjevima.
Osim slatkih, nadjevi mogu biti i slani pa vam predlažemo da ju ovog vikenda isprobate u slanoj verziji, s nadjevom od gljiva. Poslužite ju uz neku bogatu jesensku salatu i uživajte!
Recept donosi Journal gastro bloger Hungry Mile – što vam je sve za nju potrebno i kako se priprema, pročitajte u nastavku!
Galetta s gljivama
Sastojci:
Tijesto:
- 150 g oštrog brašna
- 150 g glatkog brašna
- žličica soli
- 150 g maslaca
- 1 jaje
- po želji malo majčine dušice
Nadjev:
- 50 g maslaca
- 100 g špeka
- 500 g šampinjona – pola bijeli pola zlatni (može biti i kombinacija nekih drugih, vama dragih gljiva)
- 250 g svježeg kozjeg sira
- čašica kiselog vrhnja
- 1 jaje
- 50 g ribane goude
- pola žličice majčine dušice ili origana
- sol, papar
Priprema:
Prhko tijesto: u zdjeli pomiješajte oštro i glatko brašno, prstohvat soli i majčinu dušicu. Dodajte 150 g hladnog maslaca i utrljajte u brašno, smjesa treba biti nalik na krušne mrvice, dodajte jaje i brzo/kratko umijesite dok se sve ne poveže, po potrebi dodajte žlicu-dvije hladne vode. Papir za pečenje pospite s malo oštrog brašna i na njemu razvaljajte tijesto za galette.
Nadjev: na zagrijanoj tavi otopite maslac, dodajte špek narezan na kockice i kratko prepržite, tako da se masnoća otopi i špek pozlati. Dodajte na ploške narezane šampinjone i uz često miješanje ih prepržite dok se lagano ne karameliziraju, po potrebi dodajte još maslaca. Začinite sa soli, paprom i majčinom dušicom. Ugasite vatru i ostavite da se ohladi, pa pripremite nadjev od sira; u zdjelu dodajte svježi kozji sir, kiselo vrhnje i 1 jaje– razradite u jednoličnu smjesu. Dodajte prepržene gljive i naribani sir, te sve dobro izmiješajte.
Slaganje: upalite pećnicu na 180ºC i ostavite da se zagrije. Pripremljenom smjesom nadjenite prhko tijesto tako da ostavite 2 – 3 centimetara ruba sa strane. Prazni dio tijesta preklopite preko nadjeva i formirajte kao paketić, pazeći da vam kod preklapanja tijesta ne ostanu pukotine kroz koje bi prilikom pečenja nadjev mogao curiti. Stavite peći na 180ºC oko pola sata. Kad je pita gotova ohladite je prije rezanja i za kraj ukrasite listićima svježeg origana ili majčine dušice, te poslužite uz neku bogatu jesensku salatu. (Na slikama je miješana salata od cikle, rukole, lišća cikle i mekog sira.)
Recept nam donosi Mile Butorac (Hungry Mile) s bloga Jedi do Mile volje. Još odličnih recepata pronađite na njegovom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Marija Laća