Ovaj jednostavni tart sa šparogama idealni je dodatak proljetnom stolu. Treba vam 10 minuta da ga pripremite te 15ak minuta da ga ispečete i spreman je za uživanje. Šparoge su glavna zvijezda ovog tarta i, kao takve, odlično se slažu uz kremu od tofua obogaćenu mediteranskim začinima i nutritivnim kvascem koji joj daje “šmek” po siru. Za podlogu sam koristila kupovno lisnato tijesto, da si malo olakšamo i ubrzamo proces. ☺️
Koristila sam svileni (eng. silken) tofu koji je nježnija i delikatnija varijanta svježeg tofua. Nema izražen okus i odličan je za kreme, kako slane tako i slatke. Možete ga nabaviti u trgovinama zdrave hrane (kao i nutritivni kvasac) a ako ga ne pronađete, koristite svježi tofu u koji ćete dodati malo (sojinog) jogurta, preostale sastojke i izmiksati u blenderu u kremu bez grudica.
Recept
Sastojci:
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 1 vezica šparoga
- 200 g svilenog tofua
- sok pola limuna
- 1 žličica origana
- 1 žličica bosiljka
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica luka u prahu
- 2 žlice nutritivnog kvasca (prehrambeni, neaktivni kvasac)
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica kukuruznog škroba
- sol, papar (prema ukusu)
- 1 žlica javorovog sirupa
- sjemenke sezama (za posipati)
- listići badama (za posipati)
- svježe začinsko bilje (za dekoraciju)
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva.
- Šparoge oprati, dobro posušiti i tvrda dna odrezati.
- Odrolati lisnato tijesto na papiru za pečenje. Zarezati uz rubove, oko 1 cm od rubova, kako bi napravili granicu između ruba i punjenja. No pripazite da ne zarežete do kraja, samo površinski.
- U blenderu izmiksati tofu, začine, kvasac, ulje i škrob.
- Premazati kremom sredinu do zarezanih rubova. Poslagati šparoge i premazati rubove i šparoge s javorovim sirupom.
- Staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 15-20 minuta, dok ne pozlati tijesto i šparoge omekšaju.
- Servirati posipano listićima badema i sezamom te dodati svježeg začinskog bilja i malo svježeg papra.
Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Doris Valković