Slatko piće na bazi jaja i mlijeka, a začinjeno muškatnim oraščićem i cimetom uz dodatak alkohola, po želji. Eggnog je tradicionalno blagdansko piće u Sjedinjenim Državama i Kanadi, a konzumira se tijekom cijele božićne sezone.
Od eggnoga se rade i različite slastice, od French Toasta i kolača pa do raznih krema, a okusom podsjeća na puding od vanilije. Poslužite ga uz dodatak alkoholnog pića po želji (mi preferiramo rum) ili alkohol izbacite u cijelosti.
Sastojci:
- 4 žumanjka
- 75 grama šećera
- 400 grama mlijeka
- 300 grama vrhnja za šlag, sobne temperature
- 1 mahuna vanilije
- ½ žličice muškatnog oraščića
- ½ žličice cimeta
- prstohvat soli
- 3-4 žlice ruma, ili po okusu, ako želite jači
Priprema:
- Mahunu vanilije prerežite na pola cijelom duljinom, a sjemenke sastružite i zajedno s mlijekom, cimetom i muškatnim oraščićem stavite u manji lonac.
- Zagrijavajte sve dok ne dođe do laganog vrenja, pa maknite s vatre.
- Za to vrijeme, jaja i šećer, električnim mikserom miksajte dok ne dobijete gustu i blijedu smjesu, oko 4-5 minuta.
- Polako dodavajte vruće mlijeko, cijelo vrijeme miksajući, tako da temperirate jaja.
- Dobivenu smjesu vratite u lonac i zagrijavajte oko 3-4 minute, ali pazite da vam ne zavrije, jer će vam se jaja zgrudati.
- Maknite s vatre i dodajte vrhnje za šlag, dobro izmiješajte pjenjačom.
- Dodajte rum i izmiješajte. Poslužite hladno s tučenim slatkim vrhnjem i posipano s malo muškatnog oraščića.
- Čuvajte u hladnjaku.
Savjeti:
- Ako vam se jaja zgrudaju, nemojte paničariti. Ulijte smjesu u blender i blendajte sve dok ne dobijete glatku smjesu, 1-2 minute.
- Ako želite da je eggnog više pjenast, iskoristite i bjelanjake. Stavite bjelanjke s 1 žlicom šećera u zdjelu otpornu na vrućinu i na vodenoj kupelji zagrijavajte, konstantno miješajući oko 3-4 minute dok se šećer ne rastopi (probajte prstima, ali pazite, vruće je). Maknite s vatre i smjesu mikserom izradite u čvrst snijeg. Špatulom nježno umiješajte u smjesu s žumanjcima.
Recept nam donosi Mihaela Kozarić Šebrek s bloga Bite It Quick. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Mihaela Kozarić Šebrek