Death by chocolate je torta prepuna čokolade. Biskvit je mekan i pjenast, a opet dovoljno čvrst da ga možete koristiti za visoke torte. Čokoladna krema je inačica ganache kreme, ali je obogaćena maslacem i kiselim vrhnjem. Uz to sve, torta je prelivena čokoladnom glazurom.
Ova torta je idealna opcija za sve ljubitelje čokolade. Možete je obložiti kremom ili ostaviti u naked verziji. Moja Death by chocolate je poprimila Halloween izdanje te sam je dekorirala s duhovima od meringue te dekoracijom u obliku očiju.
Duhovi su zaista jednostavni za napraviti. Meringu stavite u slastičarsku vrećicu s malo većim otvorom (oko 1,5 cm) te istisnete u dužinu pazeći da ne budu preveliki jer će pasti u pečenju. Oči možete napraviti pomoću glazure kao ja ili koristiti jestivi flomaster.
Death by chocolate torta u Halloween izdanju
Sastojci:
Biskvit:
- 410 g glatkog brašna
- 60 g kakaa
- 2,5 žličice praška za pecivo
- 2,5 žličice sode bikarbone
- 290 g šećera
- 5 jaja L veličine
- 240 ml ulja
- 340 ml mlijeka
- 100 g kiselog vrhnja
Krema:
- 300 g čokolade za kuhanje (min. 65% kakaa)
- 300 g vrhnja za šlag
- 40 g maslaca
- 65 g šećera
- prstohvat soli
- 115 g milerama ili kiselog vrhnja
Duhovi od meringue:
- 2 bjelanjka (100 g)
- 100 g šećera
- 100 g šećera u prahu
Čokoladna glazura:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 35 ml ulja
Priprema:
Duhovi:
- Duhove možete pripremiti prve ili dok vam se torta hladi. Možete ih napraviti i nekoliko dana prije.
- Pećnicu upalite na 100 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite bjelanjke sobne temperature. Krenite ih miksati pojačavajući brzinu na najveću.
- Pomiješajte šećer i šećer u prahu. Kad vam se bjelanjci zapjene dodajite žlicu po žlicu pomiješanog šećera. Radite postepeno i dajte si malo vremena za ovaj korak.
- Miksajte dok ne donijete sjajan i čvrst šaum.
- Meringu prebacite u slastičarsku vrećicu. Pomoću škara izrežite otvor od 1,5 cm. Istisnite meringu na papir. Nemojte je istisnuti previsoko da vam duhovi u pečenju ne padnu.
- Pecite 1 sat i 15 minuta, ugasite pećnicu, odškrinite vrata te postavite drvenu dršku kako se ne bi zatvorila. Ostavite duhove u pećnici dok se potpuno ne oklade.
Biskvit:
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 cm. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje te rubove namastite.
- U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu. Sada dodajte šećer pa i njega umiješajte.
- Dodajte suhe sastojke (jaja, ulje mlijeko i kiselo vrhnje) te sve dobro promiješajte dok ne dobijete povezanu i kompaktnu smjesu.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupe te pecite 30 – 35 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima pa ih potom izvadite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade.
- Po potrebi iz poravnajte nazubljenim nožem (ako je gornji dio biskvita neravan).
Krema:
- Čokoladu isjeckajte na komadiće te stavite u posudu.
- Vrhnje za kuhanje, maslac i šećer ugrijte do vrenja pa prelijte preko komadića čokolade.
- Dodajte smjesu s vrhnjem čokoladi u tri intervala, miješajući nakon svakog dodavanja dok se sve ne poveže.
- Kada ste umiješali sve vrhnje i rastopljenu čokoladu i dobili sjajnu i povezanu smjesu, dodajte mileram ili kiselo vrhnje. Umiješajte ga u kremu pjenjačom pa pustite da se krema malo ohladi i stisne. Ohlađenu kremu možete odmah koristiti. Ako vam je krema i dalje rijetka stavite je u hladnjak dok se ne stisne, oko 30 minuta. Ako vam je previše stisnuta samo je mikserom dobro izradite.
Glazura:
- Čokoladu iskidajte na komadiće pa je otopite na pari. Otopljenoj čokoladi dodajte ulje te miješajte dok vam se potpuno ne poveže s čokoladom. Glazura treba biti sjajna i tekuća.
- Malo glazure ostavite za oči duhovima kao i za dekoraciju. Čokoladu postavite u slastičarsku vrećicu s malenim otvorom te istisnite dvije malene točkice, odnosno dva malena oka. Postavite malo čokolade na poleđinu dekoracije pa je zalijepite po torti.
Slaganje:
- Na stalak za torte postavite prvi biskvit. Na njega postavite trećinu kreme, ja koristim slastičarsku vrećicu. Sada postavite drugi biskvit te drugu trećinu kremu.
- Postavite treći biskvit preostalu kremu. Možete obložiti tortu po želji.
- Vrh torte prelijte čokoladnom glazurom te spremite u hladnjak da se ohladi.
- Prije serviranja tortu ukrasite duhovima i dekoracijom.
Recept nam donosi Nina Mrvica s bloga Bake me by Nina. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Nina Mrvica