Slavonka: Čupava pita s džemom od jagoda

Slavonka: Čupava pita s džemom od jagoda

Zamirisale su jagode sa svih štandova, a meni je najdraže taj miris sačuvati u džemu i uživati u njemu kroz cijelu godinu!

Ova čupava pita može dugo stajati u zatvorenoj posudi, ali vjerujte, nema šanse da ostane mrvica nakon što ju kušate! Savršeno maslačasto prhko tijesto u kombinaciji s jagodama… Vjerujem da možete zamisliti ovu divotu.

Potrebno vam je:

Za protvan 30x20cm:

  • 390g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 100 g smeđeg šećera (ako nemate smeđi, možete obični)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 1 žlica ekstrakta od vanilije (ako nemate, dodajte 1 žlicu vode)
  • 220 g hladnog maslaca narezanog na kockice

Premaz:

  • 250 g džema od jagoda

Postupak:

Pećnicu uključite na 180 stupnjeva i pustite da se zagrije. Protvan premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.

U posudu dodajte sve sastoje za tijesto i umijesite glatko tijesto. Trebat će vam 5 minuta ručno.

2/3 tijesta rasporedite prstima po donjoj strani protvana.

Namažite, zatim, džem od jagode, a onda gore prstima iskidajte ostatak tijesta kako biste dobili “čupavi”efekt.

Pecite 55 minuta, dok ne dobijete lijepu zlatnu boju, a prije rezanja pustite da se ohladi 1h na sobnoj temperaturi.

Recept nam donosi Ena Kokanović Nagy s bloga Slavonka. Još recepata potražite na njenom blogu Instagram profilu.

Foto: Ena Kokanović Nagy

Učitati još
Zatvori