Zamirisale su jagode sa svih štandova, a meni je najdraže taj miris sačuvati u džemu i uživati u njemu kroz cijelu godinu!
Ova čupava pita može dugo stajati u zatvorenoj posudi, ali vjerujte, nema šanse da ostane mrvica nakon što ju kušate! Savršeno maslačasto prhko tijesto u kombinaciji s jagodama… Vjerujem da možete zamisliti ovu divotu.
Potrebno vam je:
Za protvan 30x20cm:
- 390g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 100 g smeđeg šećera (ako nemate smeđi, možete obični)
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 1 jaje
- 1 žlica ekstrakta od vanilije (ako nemate, dodajte 1 žlicu vode)
- 220 g hladnog maslaca narezanog na kockice
Premaz:
- 250 g džema od jagoda
Postupak:
Pećnicu uključite na 180 stupnjeva i pustite da se zagrije. Protvan premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.
U posudu dodajte sve sastoje za tijesto i umijesite glatko tijesto. Trebat će vam 5 minuta ručno.
2/3 tijesta rasporedite prstima po donjoj strani protvana.
Namažite, zatim, džem od jagode, a onda gore prstima iskidajte ostatak tijesta kako biste dobili “čupavi”efekt.
Pecite 55 minuta, dok ne dobijete lijepu zlatnu boju, a prije rezanja pustite da se ohladi 1h na sobnoj temperaturi.
Recept nam donosi Ena Kokanović Nagy s bloga Slavonka. Još recepata potražite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Ena Kokanović Nagy