Ususret sezoni trešanja donosim vam ovaj dekadentni čokoladni desert – s trešnjama – jer kombinacija je nepogrešiva!
Da vam malo bolje približim o čemu je riječ kod ovog tarta: podloga je hrskava i pod zubom malo mrvičasta zbog čega podsjeća na čokoladni keks. Na nju dolazi bogati nadjev od trešanja koje moramo prokuhati s malo šećera da postanu još slasnije i da pojačamo njihovu aromu i na kraju sve završavamo sa svilenkastim kremastim pudingom od tamne čokolade (naravno, ne onim iz vrećice!). Sve te divote spajaju se u ovom bezglutenskom, čokoladnom tartu koji ćete ipak morati isprobati za potpuni doživljaj.
S ovim tartom nećete pogriješiti kod ljubitelja čokolade, a ako vam trešnje nisu dostupne ili ih ne volite, bazu možete premazati s debljim slojem marmelade po želji. Počastite se za vikend, pripremite ga za goste, a nećete pogriješiti ni ako ga pripremite za posebne prilike.
Ako su vam neke od namirnica koje se koriste u pripremi ovog deserta “egzotične”, odnosno niste se s njima susretali, nemojte se obeshrabriti -agar agar je biljna zamjena za želatinu, a tapioka škrob možete zamijeniti bilo kojim drugim škrobom (gustinom).
Čokoladni tart s trešnjama
Napomene:
- Recept je veganski i bez glutena. Navedene količine su za kalup promjera 18cm, ali možete koristiti i nešto veći – u tom slučaju će ispasti nešto niži i izgledat će bliže pravom tartu.
- 1 šalica – 1 cup u receptu je mjera za 240ml; ako nemate priručne šalice, vodite se mjerama u gramima
Sastojci:
Za podlogu
- 2/3 šalice (80g) zobenih pahuljica
- 1/3 šalice (45g) badema
- 2 žlice (20g) kakaa
- 110g očišćenih datulja (ako su suhe, prije ih namočite u toploj vodi na 15ak min)
- 1 žličica kokosovog ulja
- 2 žlice vode (ili biljnog mlijeka)
Za nadjev od trešanja
- 2 šalice (300g) očišćenih trešanja
- ¼ šalice (60ml) vode
- 2 žlice brezinog (ili drugog nerafiniranog) šećera
- 1 vrhom puna žlica chia sjemenki
Za puding od tamne čokolade
- 100g tamne čokolade (min. 70% kakao udjela)
- 400ml punomasnog kokosovog mlijeka
- prstohvat soli
- 100ml vode
- 4g agar agara
- 2 žličice (5g) tapioka škroba
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 170C i obložite kalup za tortu/tart s papirom za pečenje.
- U blender stavite zobene, bademe i datulje i pulsirajte nekoliko puta dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodajte kakao, kokosovo ulje i vodu i blendajte još kratko dok se tijesto ne sjedini (u kuglu).
- Istresite dobivenu smjesu u kalup i ravnomjerno rasporedite, a rubove ostavite povišenima, oko 2 cm.
- Pecite podlogu “na slijepo” 10 minuta (po želji koristeći suhi grah da se tijesto ne napuhne), izvadite i ostavite da se ohladi.
- U međuvremenu, stavite trešnje, šećer i vodu u lonac i kuhajte na laganoj vatri 12-15 min. U to umiješajte chia sjemenke i ostavite da odstoji najmanje 5 minuta. Ovaj nadjev možete napraviti i unaprijed kako biste uštedjeli vrijeme
- Rasporedite nadjev od trešanja ravnomjerno na koru i lagano ga pritisnite.
- Sada stavite čokoladu na parnu kupelj i pustite da se potpuno otopi (držite plamen na laganom), povremeno miješajući.
- Ulijte kokosovo mlijeko u lonac, dodajte sol i zagrijte na laganoj vatri. Kad se čokolada potpuno otopila dodajte ju u lonac s kokosovim mlijekom i dobro promiješajte.
- Agar agar i tapioku pomiješajte s vodom u manjoj zdjelici pa polako dodajte u lonac, miješajući da ne ostanu grudice. Kad proključa, kuhajte 3-4 minute, miješajući.
- Čokoladni puding prelijte preko trešanja i ostavite da se ohladi prije nego što tart prebacite u frižider. Držite ga u frižideru minimalno 4 sata prije posluživanja.
Recept nam donosi Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Iva Savić