Tonkina kužina: Čokoladni tart s mandarinama za slađi ponedjeljak

Tonkina kužina: Čokoladni tart s
mandarinama za slađi ponedjeljak

Ako volite one kolače koje napravite dok se istovremeno krčka ručak, danas vam donosim upravo jedan takav recept. Radi se o kombinaciji slatke kreme od tonke i kiselkastih mandarina te malo kremaste čokolade preko. Okus ovog tarta jako podsjeća na Jaffa keksiće. Pa da ne duljim – recept je u nastavku!

Sastojci:

  • 250g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 70g šećera
  • 120g hladnog maslaca
  • Korica limuna

Punjenje:

Za prekriti tart, meni su trebale 4 mandarine (ovisi o veličini). Mandarinama što više skinite bijelu kožicu.

Krema s tonkom:

  • 1 jaje
  • 200 ml mlijeka
  • 1 žlica gustina
  • Pola mahune tonke (naribane u prah). Ako ju nemate, slobodno zamijenite mahunom vanilije
  • 50 g šećera
  • Čokoladni ganache
  • 200ml vrhnja za kuhanje
  • 200g tamne čokolade

Otopiti na laganoj vatri uz stalno miješanje.

Postupak:

Umijesite brašno, jaje, šećer, koricu limuna i maslac u glatko tijesto. Ostavite tijesto da se odmori u hladnjaku oko 30 minuta.

Tijesto razvaljajte na masnom papiru. Kalup za tart premažite maslacem. Prenesite tijesto u kalup, oblikujte rub i tijesto izbockajte vilicom.

U zagrijanu pećnicu na 180 C stavite tart i pecite od 7-10 minuta, ne smije porumeniti. Pripremite mandarine.

Krema: U malenu posudu pomiješajte jaje, gustin i šećer te dodajte dio mlijeka (kao da kuhate puding). Dobro izmješajte.

Stavite grijati mlijeko te mu dodajte začin tonku, ako nemate slobodno zamijenite vanilijom. Kad se mlijeko ugrijalo, lagano uz stalno miješanje ulijevajte smjesu koju ste pripremili.

Izvadite tart, poslažite mandarine, prelijte gotovom kremom i pecite još 20-ak minuta. Pečeni tart pustite da se malo prohladi te prelijte ganacheom.

Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.

Foto: Tonka Radić Čobanov

Učitati još
Zatvori