Miris božićnih slastica jedna je od omiljenih stvari koje povezujemo s blagdanima jer nas asociraju na topao dom i vrijeme provedeno s obitelji. Stoga ne čudi što su iz generacije u generaciju na blagdanskim stolovima nezaobilazni uvijek isti, tradicionalni keksi i kolači. Jednako uživamo u njihovoj pripremi kao i okusima i bez njih nam je Božić jednostavno nezamisliv.
Linzeri, kuglof, mramorni kolač, orehnjača i makovnjača kolači su koji će se i ove godine naći na našem blagdanskom stolu, baš kao i raspucanci čiji vam recept danas donosi Journalov gastro bloger Hungry Mile.
Čokoladni raspucanci (chocolate crinkle cookies)
Sastojci:
- 570 g čokolade
- 115 g maslaca
- 200 g brašna
- 6 g praška za pecivo
- 200 g mljevenih badema
- 6 jaja
- 200 g šećera
- korica od 2 do 4 naranče
Za uvaljavanje:
- 100 g kristal šećera
- 100 g šećera u prahu
Priprema:
Čokoladu i maslac otopiti na pari ili na laganoj vatri. Ostaviti sa strane da se hladi. Jaja razraditi sa šećerom dok se ne dobije gusta krema, dodati naribanu koricu naranče i dobro izmiješati.
U posebnoj posudi pomiješati brašno s bademom i praškom za pecivo. Dobro izmiješati da se sve ravnomjerno rasporedi.
U čokoladu dodati kremu od jaja. I postepeno dodavati smjesu od brašna i badema. Kad sve postane homogeno, dobro pokriti i ostaviti u hladnjaku oko 24 sata ili preko noći.
Formirati kuglice i bogato ih uvaljavati prvo u kristal šećer, zatim u šećer u prahu. Peći na 170 stupnjeva 5 – 10 minuta (7 minuta).
Napomena: Ukoliko niste sigurni u to je li korica vaše naranče za upotrebu – tome doskočite tako da dio čokolade zamijenite tamnom čokoladom s narančom.
Recept nam donosi Mile Butorac (Hungry Mile) s bloga Jedi do Mile volje. Još odličnih recepata pronađite na njegovom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Marija Laća