Da, ovo su baš brutalno čokoladni i sočni browniesi. Zbog njih ne pališ tešku artiljeriju, mutiš ih jednom rukom, možeš i lijevom. Idealan kolač za one dane kad ovisnički žudiš za slatkim, ali nemaš volje ni snage ni vremena za kerefeke.
Uglavnom, vjerujem da vam ove fotke vjerno prenose koliko su sočni ovi kolačići. Bilo bi nepošteno preuzeti tuđe zasluge, jer inspiraciju sam našla kod omiljenog J. Olivera. Njegov mi se recept svidio, ali smanjila sam količinu šećera, dodala još čokolade i bili su upravo savršeni.
Nda, dodala sam im još čokolade, odnosno prelila sam ih čokoladnim preljevom (gle, čokse nikad previše, zar ne?! 🙂 ).
Znači, ovo su najbolji browniesi koje sam jela! Isto tvrdi i moj Vigor, a on je, iako još tako mlad, baš okorjeli čokoholik 🙂
Brutalno čokoladni browniesi
Sastojci:
- 4 jaja
- 180 g šećera
- 250 g čokolade
- 250 g maslaca
- 2 vrhom pune žlice brašna
- 1 vrhom puna žlica kakaa u prahu
- 1 prstohvat soli
Za preljev:
- 70 g čokolade
- 2 žličice ulja
Priprema:
Na pari (ili u mikrovalnoj) otopite čokoladu i maslac. Dodajte prstohvat soli i promiješajte da sastojci sjedine pa ostavite da se malo ohladi.
U drugoj zdjeli pjenjačom dobro umutite jaja i šećer. Šećer se treba otopiti, a smjesa malo narasti i poblijediti. Dodajte prosijano brašno i kakao pa sve lagano miješajte pjenjačom. Dodajte i otopljenu čokoladu s maslacem i miješajte lagano špatulom dok se sastojci ne sjedine.
Mali lim za kolače (moj je 21×23 cm) obložite papirom za pečenje, ali tako da papir ide preko ruba lima (ovo napravite zato da bi kasnije pečeni kolač lakše izvadili iz lima). Ulijte smjesu u lim, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 25-30 minuta na 180°C.
Tijesto će malo narasti, na vrhu će biti malo svjetlije i jako glatko. Izvadite kolač iz pećnice, ali ostavite ga u limu još 15ak minuta, zatim izvadite i ostavite da se ohladi.
Napravite preljev/glazuru – čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj, u otopljenu čokoladu dodajte malo ulja, dobro promiješajte da preljev bude gladak i sjajan. Ostavite ga da se malo ohladi i postane čvršći pa pomoću žličice nanesite na ohlađene, narezane kolače.
Napomena:
- Ja sam ih pekla točno 25 minuta, no moja je pećnica inače dosta jaka, vi pratite kako se kolač ponaša pa po potrebi pecite duže, ali nikako nemojte prepeći kolač.
- Želite li teksturu kolača kojeg možete uzeti u ruku i jesti, tada ga svakako pecite duže.
- Nakon pečenja ostavite ih da se ohlade, a onda režite velikim oštrim nožem. Tijesto će se malo lijepiti za nož, ali to je ok, znači da ih niste prepekli i presušili.
- Nož očistite pa nastavite rezati. Kako ih režete, tako će taj gornji, glatki površinski sloj kolača lagano popucati. I to je okej.
- Tijesto će na rubovima biti pomalo biskvitasto, ali samo mrvicu, no sredina će ostati sočna i vlažna.
Recept nam donosi Tatjana Pastuović Klaić s bloga COOKam i guštam. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Vigor Klaić