Izuzetno sočna i jednostavna za napraviti, ova je čokoladna torta rađena s bademovim brašnom – odnosno mljevenim, blanširanim bademima – pa je pogodna za bezglutensku prehranu. U receptu nema praška za pecivo, već su za volumen i pahuljastu teksturu zaslužna jaja. Ovo je neka verzija talijanske torte Caprese, u koju tradicionalno ide liker od naranče. Umjesto likera sam stavila koricu naranče, a ako niste ljubitelj naranče i čokolade možete je slobodno izostaviti.
Inspirirana danom sv. Patrika i irskim okusima, u kremu sam dodala nekoliko žlica irskog krem likera i to je bio pun pogodak! Ako ipak ne volite alkohol u kolačima, u kremu možete dodati malo jake espresso kave, koricu naranče ili ekstrakt vanilije za jednostavan, klasičan okus.
Sastojci:
- 4 jaja (L) sobne temperature
- 250 g mljevenih, blanširanih badema
- 200 g čokolade (min. 55% kakaa)
- 180 g maslaca
- 175 g smeđeg šećera
- ½ žličice soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- korica naranče po želji
Krema
- 250 g mascarpone sira (hladno)
- 300 g mliječnog vrhnja za šlag (hladno, min. 36% m.m.)
- 75-100 g šećera u prahu
- 4-5 žlica Baileys likera
Priprema:
- Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C ili 175°C za pećnicu s donjim i gornjim grijačem. Okrugli kalup promjera 23 cm premažite maslacem i dno obložite papirom za pečenje.
- Natrganu čokoladu i maslac rastopite na pari. Kad se sjedine u sjajnu smjesu, ostavite da se malo ohladi.
- Jaja pažljivo razdvojite na žumanjke i bjelanjke. U srednje velikoj zdjeli žumanjke mutite sa šećerom 5-6 minuta dok smjesa ne posvijetli i značajno ne poveća volumen. U ovoj fazi dodajte i koricu naranče ako želite.
- Bjelanjke miksajte sa soli dok ne dobijete čvrsti snijeg.
- Malo ohlađenu smjesu čokolade i maslaca dodajte žumanjcima, pažljivo miješajući silikonskom špatulom ili velikom metalnom žlicom, kako sav zrak koji ste prethodno umutili ne bi nestao.
- Kad ste dobili jednoličnu smjesu, na isti način umiješajte mljevene bademe i ekstrakt vanilije.
- Na kraju, dodajte snijeg od bjelanjaka pažljivo u dva ili tri navrata kako bi cijela smjesa zadržala volumen.
- Gotovu smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite u zagrijanoj pećnici 40-50 minuta, odnosno dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe s par mrvica.
- Biskvit ostavite da se hladi na rešetki u kalupu 10-15 minuta prije nego što ga iskrenete iz kalupa da se ohladi do kraja.
- Hladan biskvit premažite kremom i po želji ukrasite svježim voćem ili
čokoladnim kuglicama.
Za kremu:
- Hladni mascarpone sir mutite sa šećerom u prahu par minuta, dok ne dobijete lijepu, kremastu smjesu. U to ulijte hladno vrhnje za šlag pa miksajte dok se sve ne pretvori u mekanu, glatku kremu. Pazite da ne miksate previše, inače će se previše stvrdnuti – krema treba biti mekana (tzv. soft peaks)
- Na kraju dodajte irski krem liker i sve lagano pomiješajte špatulom.
Savjeti!
- S obzirom da ne peku sve pećnice isto, predlažem da provjerite biskvit nakon 35 minuta u pećnici pa onda produžite vrijeme prema potrebi. Ako koristite veći kalup, torti će trebati manje vremena i obrnuto.
- Umjesto badema možete koristiti prepržene lješnjake.
- Bjelanjke mutite u zdjeli i s mikserom koje ste prethodno obrisali papirnatim ručnikom i octom, kako ne bi bilo masnih tragova.
- Čokoladu i maslac možete rastopiti i u mikrovalnoj pećnici ako je imate.
- U kremu možete dodati i žlicu espresso kave za Irish Cream Coffee okus. (1 žlica = 15 ml)
*Recept nam donosi Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.