Iako jako volim jesen i jesenske boje, želim još malo uživati u ružičastom. Želim se prisjećati ljeta i godišnjeg odmora. A ovi kolačići malo podsjećaju na školjkice, zar ne?
Duga će nam biti jesen kad ćemo moći uživati u bundevama, jabukama i kestenima!
Čoko madeleines su ukusni i sočni kolačići koje je najbolje poslužiti isti dan. To su francuski kolačići koji se poslužuju uz čaj ili kavu. Brzo pripremite čaj i kolačiće te uživajte u okusima!
Sastojci:
Za čoko madeleines:
(15 – 18 madeleines)
- 80 g maslaca
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 80 g glatkog brašna
- 25 g kakaa
- prstohvat soli
- 30 g mljevenih badema
- 1 žličica arome vanilije
- ½ žličice praška za pecivo
- 50 g vrhnja za kuhanje
Za premazivanje kalupa:
- 1 – 2 žlice maslaca
Za čokoladnu glazuru:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 4 žlice ulja
Postupak:
- Metalne kalupe za madeleines premazati otopljenim maslacem i staviti u zamrzivač na 5 minuta. Ponoviti postupak. Silikonske kalupe nije potrebno premazivati.
- Maslac otopiti i ostaviti sa strane.
- Jaja i šećer mutiti dok smjesa ne postane svijetla. Dodati prosijano brašno, prašak za pecivo i kakao, lagano umutiti te dodati suhe preostale sastojke. Umiješati s vrhnjem za kuhanje da nema grudica. Dodati prohlađeni maslac i umiješati.
- Kalupe napuniti pripremljenom smjesom (napuniti ¾ kalupa) i staviti u hladnjak na 45 minuta.
- Madeleines peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 12 minuta. Izvaditi ih iz kalupa i ohladiti.
- Za čokoladnu glazuru čokoladu i ulje otopiti na pari. Prohladiti. U kalupe za madeleines uliti po jednu žlicu glazure i lagano utisnuti kolačiće.
- Staviti u hladnjak na 30 minuta te izvaditi kolačiće iz kalupa. Poslužiti uz čaj ili kavu.
*Recept nam donosi Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Od slatkoga slađe