Moglo bi se reći da su cimet rolice i banana bread neki od najpopularnijih recepata na internetu, pogotovo od prošle godine kad smo imali višak vremena za provoditi u kuhinji. Ja volim i jedno i drugo pa rekoh zašto ih ne bih spojila? 🙂
Ove cimet rolice su mekane, sočne, slatke – i najbolje od svega: skroz jednostavne! Sigurna sam da ćete ih obožavati.
Sastojci:
Tijesto:
- 1 vrećica kvasca (7g)
- 180 ml sojinog mlijeka
- 50 g šećera
- 2 srednje banane (cca 225 g)
- 55 g rastopljenog veganskog maslaca
- prstohvat soli
- 545 g brašna
Punjenje:
- mekani veganski maslac (sobne temperature)
- 40 g smeđeg šećera
- 2 žličice cimeta
- 1 banana
Glazura:
- 170 g staub šećera
- 4 žlice biljnog mlijeka
- 1 žlica limunovog soka
Postupak:
Prvo aktivirajte kvasac, tako da u mlako mlijeko stavite šećer i kvasac da se zapjeni. To traje otprilike 10 minuta. U međuvremenu zgnječite banane. Dodajte sve sastojke za tijesto u mikser s funkcijom miješanja tijesta i miješajte dok ne bude skroz gladak i mekan, otprilike 5 minuta.
Tijesto stavite u zdjelicu, pokrijte ga krpom pa ga stavite na neko toplo mjesto i pustite ga da se diže sat vremena (ili dok se volumen ne udvostruči). Dignuto tijesto razvaljate u pravokutni oblik (više-manje, vidjet ćete na fotografiji da mi to nikad ne uspijeva baš 100% ispravno, ali to nije toliko bitno).
Po tijestu prvo namažite mekani maslac. Zatim pomiješajte šećer i cimet pa tu smjesu rasporedite po tijestu. Za kraj još rasporedite nasjeckanu bananu po nadjevu.
Tijesto zarolajte u štrucu i nožem ili rezačem za tijesto režite rolice koje slažite u namašćenu posudu za pečenje. Kada sve posložite, posudu pokrijte krpom i pustite da se rolice još jednom dižu dok se pećnica ne zagrije na180 stupnjeva.
Rolice pecite 25-30 minuta pa pustite da se ohlade. U međuvremenu možete napraviti glazuru – za to samo pomiješajte sve sastojke u zdjelici pa ju ravnomjerno namažite po rolicama.
Recept nam donosi Marie Wasler. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Marie Wasler